Прямі іноземні інвестиції в Європу збільшилися до рекорду в 2013 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прямі іноземні інвестиції в Європу збільшилися до рекорду в 2013 році

Світ
146
Інтерес інвесторів до Європі значно збільшився в 2013 році: кількість проектів, профінансованих за рахунок прямих іноземних інвестицій (foreign direct investment, FDI), сягнула рекордних 3,955 тис., що на 4% перевищує показник 2012 року і на 17% вище середнього рівня в докризовий період, свідчать дані Ernst & Young (E&Y).
“Рецесія в єврозоні, нарешті, закінчилася в другому кварталі 2013 року, і бізнес знову зростає і фіксує прибутки, а ради директорів компаній схвалюють інвестиційні проекти”, – відзначається в огляді E&Y.
Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, отриманих 42 країнами Європи (не включаючи Росію), збільшився на 25% – до 223 млрд євро, це дозволило створити в регіоні більш ніж 166 тис. робочих місць.
Зростання показника в Євросоюзі стало ще більш значним – 38%, при цьому близько 45% опитаних E&Y експертів назвали Західну Європу найпривабливішим регіоном для FDI. Другим за привабливістю для інвесторів є Китай (44% опитаних).
США в 2013 році залишилися найбільшим поодиноким інвестором в Європу (1,027 тис. проектів, 38,718 тис. робочих місць), проте активізувалися і інвестори з країн БРІК (Бразилія, Росія, Індія і Китай) – вони профінансували рекордні 313 інвестпроектів в Європі (+28%), що дозволили створити близько 16,9 тис. робочих місць.
Китай став найактивнішим інвестором в Європу серед країн БРІК – на частку цієї країни припадає 49% вкладених БРІК коштів, усього китайські інвестори профінансували 153 проекти.
Водночас основна частина FDI в Європі (понад 50%) залишається внутрішньорегіональною – компанії одних країн регіону інвестують у проекти в інших європейських країнах.
Великобританія, Німеччина, Франція, Іспанія і Бельгія стали п’ятьма основними отримувачами FDI в Європі минулого року – на їхню частку припало 61% усіх прямих іноземних інвестицій (59% в 2012 році).
Кількість проектів, профінансованих за рахунок FDI, у Великобританії і Німеччині збільшилася до рекордних рівнів – на частку цих двох країн припадає 38% всіх FDI-проектів в 2013 році.
Обсяг FDI, отриманих країнами Центральної та Східної Європи (CEE), скоротився на 5% на тлі слабких темпів підйому економіки регіону і нестабільних економічних умов, відзначається в огляді E&Y.
Росія зберегла за собою першу позицію в CEE серед отримувачів FDI – кількість проектів, профінансованих за рахунок прямих іноземних інвестицій, збільшилася на 11% – до 114.
Близько 54% респондентів, які брали участь в опитуванні E&Y, заявили, що очікують на поліпшення привабливості Європи як напрямку для інвестицій в наступні три роки. Пріоритетними для регіону, на думку експертів, є модернізація ринку праці, подальша економічна інтеграція та ослаблення регулювання.
Глобальний обсяг FDI в 2013 році збільшився на 11% порівняно з попереднім роком і сягнув 1,13 трлн євро.
E&Y проводить дослідження привабливості Європи для інвестицій 12-й рік поспіль. У дослідженні враховуються FDI-проекти, результатом яких є створення нових потужностей або робочих місць, і не враховуються портфельні інвестиції або угоди щодо злиття і поглинання (M&A).
Останнє дослідження грунтується на результатах опитування представників 808 компаній.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас