Безпека постачання газу в Європі зараз вища, ніж 10 років тому - фіндиректор Statoil — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безпека постачання газу в Європі зараз вища, ніж 10 років тому - фіндиректор Statoil

Енергетика
230
Стабільність газових поставок в Європі покращилась за минуле десятиліття, незважаючи на те, що напруженість навколо України викликає побоювання нових перебоїв, заявив головний фінансовий директор норвезької Statoil ASA Тургрім Рейтан в інтерв’ю телеканалу Bloomberg.
“З точки зору енергетичної безпеки ситуація фактично стала краща, ніж минулого десятиліття. Європейський ринок (газу – ІФ) значно просунувся за минуле десятиліття. Тепер це ліквідний ринок з множинними джерелами поставок”, – сказав топ-менеджер.
Стурбованість учасників ринку тим, що відбувається в Україні, знизилася після минулих в неділю президентських виборів. За попередніми даними, перемогу на виборах здобуває позафракційний народний депутат, мільярдер Петро Порошенко. Після обробки 80,1% бюлетенів в електронному вигляді він лідирує з 54% голосів.
Через Україну проходить близько 60% російських поставок газу, що забезпечують 30% споживання цього палива в Європі.
“Енергетика завжди носила геополітичний характер. Але, думаю, буде також справедливо відзначити, що російські поставки десятиліттями залишалися стабільними і передбачуваними”, – заявив Т.Рейтан.
За його словами, Statoil продовжить забезпечувати “суттєву частку” європейських потреб у газі за рахунок норвезьких запасів, однак Європі також слід використовувати газ з Росії, Північної Африки і поставки СПГ.
Минулої п’ятниці агентство навколишнього середовища Норвегії призупинило програму компанії Statoil з буріння найбільш північної в світі свердловини у зв’язку зі скаргою природоохоронної організації Greenpeace.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас