Газ з Кіпру врятує Європу? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ з Кіпру врятує Європу?

Енергетика
496
Будівництво терміналу для експорту скрапленого природного газу в Вассілікосі залишається головним пріоритетом для влади Кіпру. Але, незважаючи на всі очікування і можливість організації поставок СПГ, економічна доцільність будівництва терміналу залишається під питанням.
Газове родовище “Афродіта”, яке було відкрито біля берегів Кіпру в 2011 р. американською компанією Noble Energy, володіє запасами в середньому близько 140 млрд кубічних метрів газу.
Влада раніше припускала, що запаси значно більші, тому будівництво наземного СПГ було доцільно з точки зору поставок до інших країн. Але поки що кількість газу не виправдовує реалізацію проекту на декілька мільярдів доларів, хоча будівництво терміналу залежить від різних факторів.
Достатня кількість газу
Для того, щоб СПГ-термінал був вигідним, необхідна наявність достатнього обсягу природного газу в кіпрських водах.
Кількість необхідного газу залежить від ціни на природний газ на ринку. І, на відміну від нафти, ціна на газ різниться залежно від географічного ринку, де він продається.
Сильна розбіжність у вартості газу пояснюється складністю транспортування. Так, наприклад, найбільш вигідно поставляти газ до країн Азії.
При цьому єдиним варіантом для доставки газу зі Східного Середземномор’я на азіатські ринки є будівництво СПГ-терміналу . Трубопроводи менш дорогі і вимагають менше коштів і менше часу на завершення. СПГ ж забезпечує гнучкість у виборі клієнта, а трубопроводи більш уразливі для регіональних політичних перешкод і мають обмежені можливості.
Скільки саме необхідно газу?
Обсяг газу, необхідного для початку будівництва, визначити досить непросто. Причиною для цього є також тривалий період будівництва терміналу. Близько 10 років потрібно на завершення проекту, а передбачити, як зміняться ціни на природний газ, враховуючи постійно мінливий ринок і вихід на ринок нових гравців, які могли б вплинути на конкуренцію – неможливо.
Виходячи з поточних азіатських цін, необхідно близько 198 млрд кубометрів газу, і тільки тоді будівництво терміналу буде вигідним. Якщо ж ціни впадуть на 10%, то буде необхідно вже більше 225 млрд кубометрів.
Якщо ж ціни впадуть на 20%, то обсяги газу, що відправляється, повинні сягати 283 млрд кубічних метрів газу.
А якщо газ буде направлятися європейським споживачам, то обсяг газу для окупності проекту повинен бути значно більше, для отримання доходу також обсяги повинні бути збільшені.
Нові успішні родовища
Noble Energy планує пробурити додаткові тестові свердловини в блоці 12, а консорціум ENI-KOGAS, що володіє ліцензією на блоки 2, 3 і 9, також почне геологорозвідувальні роботи цього року.
Буріння в блоках 10 і 11, як очікується, розпочнеться в 2015 р. Результати стануть відомі і будуть підтверджені лише через кілька років, і тоді доля проекту по СПГ-терміналу стане ясніша.
Експерти вважають, що за сприятливого сценарію завершення проекту слід очікувати в 2026-2028 рр.
Інші джерела фінансування
Спочатку очікувалося, що в проекті також буде брати участь Ізраїль, і тоді витрати Кіпру будуть менші.
Але участь Ізраїлю вимагає тривалого процесу переговорів. Крім цього, невідомо, як саме і куди буде поставлятися газ.
На сьогодні Ізраїль, який раніше прийняв рішення продавати 40% розвіданих запасів газу, планує поставляти газ найближчим сусідам, а саме Йорданії, Єгипту і Палестині. Тому поки що для Ізраїлю вигідніше використовувати СПГ-термінали Єгипту.
Будівництво трубопроводу
Експорт газу через СПГ-термінал – це не єдиний можливий варіант. Трубопровід може бути більш вигідний з комерційної точки зору.
Можливість будівництва газопроводу з Кіпру до Греції вже обговорювалася, і воно вважається дорогим через його довжину і глибини, а газопровід до Туреччини може бути реалізований, оскільки ведуться досить активні переговори.
Але результат переговорів передбачити важко, враховуючи провал попередніх спроб.
Кіпр – енергетичний центр
Різні перешкоди не доводять, що перетворення Кіпру на нетто-експортера природного газу не відбудеться.
Найближчі конкуренти також мають власні обмеження. У Лівані тривають внутрішні політичні проблеми, і поки що навіть не видані необхідні ліцензії, Ізраїль все ще не знайшов ідеальні експортні маршрути, незважаючи на значні запаси.
Незважаючи на поточні складнощі, Кіпр дійсно може стати важливою енергетичною ланкою в Східному Середземномор’ї. Компанія Halliburton, яка є одним з лідерів в обслуговуванні нафтогазових промислів, нещодавно оголосила про те, Кіпр обраний в якості бази компанії в регіоні.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас