Китай наказав держкомпаніям скоротити зв'язки з американськими консультантами через побоювання шпіонажа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай наказав держкомпаніям скоротити зв'язки з американськими консультантами через побоювання шпіонажа

Фондовий ринок
122
Китай наказав державним компаніям скоротити зв’язки з американськими консалтинговими компаніями, включаючи McKinsey і Boston Consulting Group, заявивши, що вони можуть бути замішані в шпигунстві на користь уряду США, пише газета Financial Times з посиланням на джерела, знайомі із ситуацією.
Декількома днями раніше США звинуватили низку китайських військових в кібершпіонажі та крадіжці торгових секретів американських корпорацій, у тому числі Alcoa, US Steel і Westinghouse.
Консалтингові компанії McKinsey, BCG, Bain & Company та Strategy& (раніше відома як Booz & Co.) активно розвивають операції в Китаї, який залишається для них важливим ринком.
“Влада КНР запропонувала створити команду внутрішніх консультантів, сфокусованих на інформаційних системах, щоб скоротити присутність в цій сфері іноземних компаній, – повідомив газеті радник китайського уряду, ім’я якого не називається. – Нині іноземці використовують свої консалтингові компанії, щоб знати все, що їм потрібно про наші держкомпанії”.
Минулого тижня Китай заявив, що всі продукти та послуги у сфері інформаційних технологій, що продаються в КНР, будуть піддаватися жорстким перевіркам. Будь-яка компанія, продукт або послуга, що не пройшла перевірку, буде заборонена в КНР.
Перевірки торкнуться в першу чергу продуктів і послуг, що використовуються в комунікаціях, фінансовому секторі, енергетиці та низці інших галузей, які відносяться, на думку уряду, до сфер “національних інтересів” і держбезпеки.
Зокрема Китай оголосив про заборону використання операційної системи Windows 8 на всіх комп’ютерах, що використовуються держустановами або закуповуються ними.
McKinsey, BCG та Strategy& відмовилися від коментарів ситуації, проте джерела, близькі до компаній, відзначають, що серед їхніх клієнтів як і раніше є держкомпанії.
Значний обсяг бізнесу західних консалтингових компаній припадає на частку приватних або міжнародних фірм, тому заборона для держкомпаній, хоч і впливає на їхній бізнес, але, ймовірно, не завдасть йому серйозної шкоди.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас