Чисельність російського середнього класу сягнула 60 млн людей - запевняють у Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чисельність російського середнього класу сягнула 60 млн людей - запевняють у Росії

Світ
677
Російський середній клас збільшився в 2003-2008 роках з 29 до 34% від населення країни, скоротився до 26% після кризи 2008-го, але швидко відновився до 2011 року, а до початку 2014-го його частка в населенні Росії сягнула 42%. Це майже 60 млн осіб, що можна порівняти з населенням Франції. Такі дані були представлені в аналітичній доповіді Інституту соціології РАН “Середній клас в сучасній Росії: 10 років потому”.
Російський середній клас переважно міський й молодий: у мегаполісах він становить більшість населення. Люди віком до 40 років становлять 60% його чисельності. Він зростав останні роки в основному за рахунок працівників середньої кваліфікації, в тому числі в держсекторі.
Професійну основу середнього класу, за оцінками ІС РАН, впевнено складають працівники держсектора. У ядрі середнього класу їхня кількість сягнула станом на 2014 рік 68%, а в периферії – 43%. При цьому ядро ​​середнього класу демонструє максимальний рівень задоволеності своєю роботою (61% оцінює її на “добре”) порівняно як з периферією середнього класу (41%), так і з іншим населенням (26%), наводить дані “Комерсант”.
Чисельність “средньокласників”, чий добробут залежить від бюджету, зросла приблизно на 6 млн осіб, хоча їхня частка в загальній чисельності середнього класу збільшилася всього на 3-4%, пишуть “Ведомости”.
Незважаючи на залежність від держави, все менше представників середнього класу бажають розширення його сфери контролю і посилення чинних порядків. Тільки за останній рік частка прихильників твердої руки в середньому класі скоротилася з 61 до 52%, частка прихильників демократії зросла з 31 до 40%. Серед молоді 21-25 років вони становлять більшість у 59%.
Показове й інше: значно менше людей, ніж у 2003 році, заявили про нематеріальні досягнення (підвищення кваліфікації, освіти тощо) за останні роки.
Частка людей, які витрачають своє дозвілля на додаткову освіту і підвищення кваліфікації, в ядрі середнього класу в 2,5 рази вища (15%), ніж в цілому по країні (6%), однак навіть у ядрі СК частка тих, хто інвестують свій вільний час в підвищення кваліфікації за десять років скоротилася вдвічі. Згортання інвестицій в додаткову освіту і кваліфікацію є загальноросійською тенденцією, і цим середній клас країни сильно різниться від іноземних аналогів.
Оцінки ІС РАН не відрізняються від стереотипного сприйняття середнього класу як “молодої” соціальної групи, але прямо суперечать іншому стереотипу – про те, що бенефіціарами роботи держсектора є переважно чоловіки середніх і старших вікових груп.
З точки зору ІС РАН, типовий представник середнього класу – це молода жінка-професіонал з вищою освітою з великого міста, що працює за фахом, задоволена своїм соціальним становищем, доходом, кар’єрою і зростанням можливостей для підприємництва.
Автори доповіді вважають: у найближчі роки вимоги активної частини середнього класу до влади більше враховувати його інтереси в близьких їм сферах освіти, охорони здоров’я та культури збільшаться. Але це не означає, що у зростаючого прошарку з’явиться прагнення до реального політичного представництва.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас