Угода з Китаєм може обернутися для Газпрому втраченими $14 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Угода з Китаєм може обернутися для Газпрому втраченими $14 млрд

Фондовий ринок
840
Газпром в п’ятницю дав старт проекту постачання газу в Китай. Враховуючи обіцяний аванс від покупців у 25 млрд дол перед ним не стоїть питання, де знайти гроші на початкові інвестиції. Але довгострокові вигоди від східного мегапроекту сумнівні – наведений на сьогодні прибуток концерну на 14 млрд дол менше за витрати, підрахували аналітики UBS. Але в прибутку може залишитися “Роснефть”.
Де взяти гроші
Цього року газова монополія збільшує інвестпрограму на 150 млрд руб. з нинішніх 806 млрд, повідомив “Інтерфакс” з посиланням на джерело в керівництві компанії. Причому це ще не остаточна цифра. За словами співрозмовника агентства, голова Газпрому Олексій Міллер доручив підготувати нові пропозиції щодо коригування інвестпрограми у зв’язку з підписаним контрактом на постачання газу в Китай.
Після церемонії підписання контракту з CNPC в Шанхаї на початку минулого тижня президент Росії Володимир Путін сказав, що сукупні інвестиції в розробку ресурсної бази і трубопроводів для поставок газу в Китай становитимуть 70 млрд дол, з них 55 млрд – російські.
У п’ятницю голова “Газпром експорту” Олександр Медведєв повідомив, що “принципово узгоджено” аванс від китайців на 25 млрд дол. Решту грошей Газпром знайде легко. Капвкладення компанії торік становили 40 млрд дол, вільний грошовий потік після капіталовкладень і дивідендів – на рівні 7 млрд дол, іще понад 20 млрд дол грошових коштів було у компанії до кінця 2013р., підрахували експерти Fitch Ratings.
Враховуючи падіння інвестицій компанії на тлі завершення основних проектів Ямалу, їй може вистачити власних коштів на інвестиції для організації постачання газу в Китай, але тільки якщо не будуть підвищуватися податки, і експорт до Європи збережеться на поточному рівні, вважає аналітик “Ренесанс Капіталу” Ільдар Давлетшин. Це може означати відсутність коштів на виплату дивідендів: доведеться позичати (мінімум 5 млрд дол), говорить експерт.
Отримання позик на зовнішніх ринках може бути ускладнене через ситуацію навколо України. Додаткові проблеми можуть виникнути за значного (на 20-30%) зниження цін на нафту. “У цьому випадку є оперативна опція щодо збільшення тарифів на газ”, – відзначає керуючий активами Concern General Invest Владислав Метнєв. Уряду доведеться підвищувати ціну на газ в Росії, повернувшись до ідеї рівноприбутковості цін на газ на внутрішньому і зовнішньому ринках, погоджується директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.
На що витратити
Основна ресурсна база для газового контракту з Китаєм – величезне Чаяндинське родовище. З точки зору геології видобувати газ з нього складно, 32% його запасів належать до категорії C1, інші, менш вивчені, – до категорії C2. Це означає, що Газпрому знадобляться гроші на додаткові дослідження, пишуть аналітики UBS. За оцінками RusEnergy, інвестиції у видобуток з Чаянди становитимуть 14,8-16,7 млрд дол.
На другому етапі проекту видобуток повинен початися з Ковиктинського газоконденсатного родовища. Вартість його освоєння RusEnergy оцінює в 14,4-16,2 млрд дол. Також Газпром повинен побудувати газопереробний завод в Білогірську. Власна оцінка інвестицій Газпрому в нього становила близько 17 млрд дол, оцінка RusEnergy – від 13 до 21 млрд дол.
Найбільша витратна частина – газопровід “Сила Сибіру”, який стане центральною артерією для газової промисловості Східного Сибіру. Він буде побудований в два етапи. Спочатку труба протяжністю 2,2 тис. км з’єднає Чаяндинське та інші родовища Якутії з Білогірським заводом. Потім буде побудований відрізок від Ковикти до Чаянди довжиною майже 800 км. У RusEnergy очікують, що разом це коштуватиме 40 млрд дол. Аналітики UBS оцінюють витрати на перший етап у 33 млрд, другий – в 6 млрд дол
Як не піти в мінус
За оцінками Bank of America Merrill Lynch, проект матиме позитивну рентабельність. З урахуванням того, що труба буде поступово виходити на повне завантаження, всього за контрактом буде поставлено близько 1 трлн куб. м газу. Тоді середня величина поставок може становити 380-400 дол за 1 тис. куб. м, а чиста приведена вартість (NPV) проекту становитиме 3,2 млрд дол за весь термін контракту навіть без урахування пільг.
Чиновники не підтверджують таку ціну. Вона близька до 350 дол, повідомив міністр енергетики Росії Олександр Новак. Голова “Газпром експорту” Олександр Медведєв, відповідаючи в п’ятницю на запитання, чи буде ціна перевищувати 350 дол, сказав: “Ще як!”, Але не назвав точну оцінку. Якщо вартість буде ближча до 350 дол, то з урахуванням передоплати в 25 млрд (її можна розглядати як борг за низькою ставкою) і податкових пільг NPV може становити близько 2 млрд дол, кажуть аналітики Merrill Lynch Карен Костанян і Антон Федотов.
“Домовленості з Китаєм повністю відповідають нашим критеріям з ефективності проектів”, – заявив РБК офіційний представник Газпрому Сергій Купріянов. У п’ятницю, на тлі новин про ціну газу, близьку до 350 дол, акції концерну знизилися на 0,33% протягом дня, до 144,3 руб. За останні два місяці акції Газпрому зросли на 15%, і угода була врахована в цьому зростанні, вважає аналітик “ВТБ Капіталу” Дмитро Лукашов.
Що далі
У найближчі роки Газпром повинен буде витратитися на інфраструктуру не тільки для трубопровідних поставок газу в Китай. На Далекому Сході у нього є шельфовий проект “Сахалін-3”, інвестиції в який можуть становити близько 10 млрд дол. Газ із Сахаліну буде поставлятися трубопроводом Сахалін – Хабаровськ – Владивосток. У нього вже інвестовано близько 10 млрд дол, але він вимагає додаткових витрат ще на суму 5-6 млрд, оцінюють аналітики UBS.
Ще 15 млрд дол може знадобитися на потужності зі зрідження сахалінського газу у Владивостоці. У перспективі може бути побудовано відгалуження від газопроводу “Сила Сибіру” до Владивостока, тоді східний мегапроект стане єдиним цілим. У моделі UBS не враховуються витрати на цей трубопровід. Але й без його врахування загальні інвестиції Газпрому в Східному Сибіру і на Далекому Сході становитимуть 107 млрд дол, включаючи 17 млрд експлуатаційних витрат.
Інвестиції в східний мегапроект невигідні для Газпрому, роблять висновок аналітики UBS. За їх оцінками, наведений на сьогодні прибуток монополії за відрахуванням інвестицій буде негативний. NPV становить 14 млрд дол. Проект може стати прибутковим лише за умови скасування експортного мита на трубопровідний газ, вважають експерти. Але поки російська влада погодилася тільки на нульову ставку податку на видобуток корисних копалин для “китайських” родовищ.
Це, втім, не означає, що Газпром не повинен був піти на угоду з китайцями. “Поворот на Схід” – дороге задоволення для монополії, але в довгостроковій перспективі він посилить позиції Росії на преміальному східному газовому ринку, вважають в UBS.
Ще більше вигоди для контролюючого акціонера Газпрому – Російської Федерації. “Ми віримо, що східний мегапроект принесе благо для Росії. Витрати на дорогу газову інфраструктуру в Східному Сибіру стимулюють попит на товари російського виробництва (труби, компресори і т.д.) і створять нові робочі місця. Це стане демонстрацією прихильності уряду розвивати східні регіони країни”, – пишуть експерти UBS в аналітичній записці щодо газового контракту.
Очевидні бенефіціари – виробники труб. Трубна металургійна компанія, “Северсталь” і Магнітогорський меткомбінат в сукупності можуть претендувати на контракти вартістю 5,7 млрд дол. Ще більше вигод може отримати “Роснефть”. Раніше представники Міненерго говорили, що за посередництва Газпрому незалежні виробники газу зможуть поставляти “Силою Сибіру” до 25 млрд куб. м газу, з них “Роснефть” – 18 млрд. За оцінками UBS, EBITDA держкомпанії від такого контракту може перевищити 2,5 млрд дол.
Дмитро Коптюбенко, Марина Коцубинська, Тимофій Дзядко
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас