Добровільні пенсійні накопичення знайшлися лише у 10 відсотків росіян — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Добровільні пенсійні накопичення знайшлися лише у 10 відсотків росіян

Світ
417
Корпоративні та особисті пенсійні накопичення мають лише 10 відсотків росіян. Про це повідомив голова Пенсійного фонду Росії (ПФР) Антон Дроздов, виступаючи на Петербурзькому міжнародному економічному форумі на сесії, присвяченій розвитку трирівневої системи пенсійних накопичень. Він додав, що держава вживає заходів щодо розвитку всіх трьох рівнів пенсійного забезпечення.
Згідно зі статистикою ПФР, сьогодні держава забезпечує коефіцієнт заміщення на рівні 40 відсотків, корпоративні системи – 7,5 відсотків і особисті накопичення – близько 1 відсотка. При цьому в стратегії розвитку пенсійної системи Росії прописано, що 40 відсотків заміщення заробітку має забезпечувати держава, 15 відсотків – корпоративні системи та 5 відсотків – особисті пенсійні накопичення.
У свою чергу, директор департаменту соціального захисту Міжнародної організації праці Алехандро Бонілья-Гарсія заявив, що кожній країні необхідна індивідуальна настройка пенсійної системи, яка дозволить забезпечити прийнятний рівень заміщення доходів при виході на пенсію. За його словами, російська пенсійна система не повинна повністю копіювати системи інших країн.
За даними недержавного пенсійного фонду «Електроенергетики» пенсійні резерви в Росії становлять приблизно один мільярд рублів. (Пенсійні резерви – це гроші, які в майбутньому підуть на виплату корпоративних пенсій). Але останнім часом їх зростання сповільнилося. Це пов’язано з тим, що великі корпорації вже сформували свої пенсійні програми, а малий і середній бізнес, а також населення не дуже зацікавлене в самостійному формуванні майбутньої пенсії. «Нам необхідні стимулювання і підтримка держави, – сказала представниця НПФ Ірина Лісіцина – У Росії рівень державного пенсійного забезпечення близький до 100 відсотків, а приватні накопичення майже не розвиваються».
Ключові закони щодо створення нової пенсійної системи були підписані президентом Росії Володимиром Путіним наприкінці грудня минулого року. Вони вводять з 2015 року нову систему розрахунку пенсій – на основі балів. Кількість балів залежатиме від стажу і віку виходу на пенсію. Мінімальний стаж для трудової пенсії зросте з п’яти до 15 років.
Передбачаються також реформи НПФ, спрямовані на підвищення їх прозорості і стабільності. У 2014 році у зв’язку з реформою галузі накопичувальна частина пенсії росіян буде тимчасово переведена до Пенсійного фонду Росії. У 2015 році уряд обіцяв повернути вилучені кошти.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас