Неймовірні цифри: санація будівель в Україні заощадить до 600 млрд грн бюджетних коштів, запевняють експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Неймовірні цифри: санація будівель в Україні заощадить до 600 млрд грн бюджетних коштів, запевняють експерти

Енергетика
3132
Скорочення втрат теплової енергії в Україні внаслідок санації будівель в цілому може становити близько 41%, при цьому в грошовому еквіваленті економія бюджетних коштів оцінюється на рівні 150-600 млрд грн.
Такі дані оприлюднило Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (Мінрегіон) з посиланням на інформацію Інституту газу Національної академії наук (НАН) України під час засідання робочої групи з питань реформування ЖКГ під головуванням віце-прем’єра-голови Мінрегіону Володимира Гройсмана.
“Санація будівель може забезпечити скорочення втрат тепла на 41%. У грошовому вираженні – це 150-600 млрд грн зекономлених коштів”, – йдеться в повідомленні.
При цьому в Інституті газу відзначають, що модернізація теплогенеруючого обладнання котелень дозволяє заощадити всього лише 4% теплової енергії, або 141 млрд грн, теплових мереж – 14% теплової енергії, або 33 млрд грн бюджетних коштів.
У повідомленні з посиланням на директора департаменту стратегії реформування та розвитку ЖКГ Мінрегіону Наталію Олійник також повідомляється, що забезпечити фінансування санації та термомодернізації будівель передбачається шляхом залучення приватних енергосервісних компаній (ЕСКО).
Водночас механізм укладання ЕСКО-договорів в Україні поки що не врегульований законодавчо, зазначила Н.Олійник.
У зв’язку з цим робоча група Міністерства з питань реформування ЖКГ за участю міжнародних організацій розробила низку законодавчих ініціатив, які найближчим часом будуть допрацьовані і направлені на узгодження центральним органам виконавчої влади, додала Н.Олійник.
За її словами, мова, зокрема, йде про законопроекти “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правових засад реалізації енергосервісних договорів” і “Про особливості здійснення закупівель енергосервісу”.
Як повідомлялося з посиланням на оприлюднені результати розрахунків Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері комунальних послуг, успішне впровадження і реалізація в Україні системи енергосервісних послуг в установах лише бюджетної сфери дозволить через 10 років бюджетам усіх рівнів без будь-яких додаткових витрат економити на оплаті послуг з опалення більше 11 млрд грн щороку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас