Депозит чи нерухомість: як краще зберігати свої кошти? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозит чи нерухомість: як краще зберігати свої кошти?

Кредит&Депозит
3804
Українці винесли з банків 43,6 млрд грн і $4,4 млрд за перший квартал поточного року. Частина цих грошей одразу перекочувала у сферу нерухомості – за даними компанії UDP, кількість угод з метою інвестування та збереження коштів через придбання нерухомості за грудень 2013 р. і січень 2014 р. склали близько 73%. Однак, експерти радять – перш ніж вкладати гроші у квадратні метри чи нести їх знову у банк, треба зважити суму заощаджень, термін та очікуваний прибуток.
Вибір за сумою збережень та строком
Відтік коштів з банків, який відбувся за період січень-березень лише за офіційними даними вражає. Тому ніхто не буде сперечатись, що на сьогоднішній день гроші в населення є, переконана заступник генерального директора з маркетингу UDP Олеся Перчак. На її думку нерухомість така популярна у покупців з двох основних причин. “Простіше внести гроші на депозит, підписати договір і через певний період забрати ці гроші. Але і придбання квартири досить простий спосіб. Сьогодні купив – завтра продав. Найбільш ефективний та рентабельний спосіб – це купівля нерухомості на ранніх стадіях будівництва та продаж її перед зданням в експлуатацію або згодом, вже з повноцінним ремонтом. Або купівля із подальшою здачею в оренду. Варіантів багато і все досить просто. Якщо розглядати ринок золота чи фондовий ринок, який абсолютне не набрав розвитку в нашій країні, чи твори мистецтва, які також є доволі тонкими інвестиціями – це все більш складно для споживачів”, – вважає експерт.
“Природньо, коли пропадає такий простий спосіб збереження, як депозити, коли він стає невигідним чи проблемним, – а за часи незалежності населення не раз стикалось із такими проблемами, не те, щоб заробити гроші, а як їх потім забрати, – тому нерухомість, можливо навіть на ментальному рівні, розглядається як дуже надійний спосіб інвестування грошей”, – міркує вона. Не останню роль у свідомості громадян зіграла і криза 2008 року – тоді власники нерухомості виявилися на коні, адже їх доходи з нерухомості не зменшилися, та і вкладені кошти нікуди не поділись.
Іще однією причиною, чому українці все частіше звертаються до альтернативних способів зберегти свої кошти, є відсутність диверсифікації таких засобів. “Історично так на ринку склалось, що це два компоненти, які в принципі дають більш-менш впевненість у збереженні накопичень. Основна різниця між депозитами та нерухомість – це строк і сума. Тому людина, коли приймає рішення, має виходити з того, яка сума грошей є, в якому класі нерухомості обираєтсья як об’єкт для покупки, і виходячи з цього, порівнювати дохідність від розміщення депозиту та інвестицій в нерухомість”, – пояснює комерційний директор Seven Hills Наталія Дівєєва.
За підрахунками комерційного директора Лун.UA Андрія Міми, дохідність від депозитів та покупки квартири на первинному ринку із подальшою здачею її в аренду дасть приблизно однаковий дохід. “По депозиту в гривні зараз дохідність 20-25%, в доларах – близько 9%, але з очікуваннями, що курс долара ще більше виросте, виходить, що гривневий депозит більш вигідний, ніж доларовий. Дохідність у тих людей, які інвестують в новобудову, ділиться на кілька частин: перше, це коли новобудова була неготовою, а потім введена в експлуатацію, в цей момент її ціна сильно зростає, відсотків на 30. Тобто, за рік-півтора, які йдуть на будівництво, вона додає в ціні 30%. Якщо потім люди здають її в оренду – то це дохідність близько 8-10%. Тобто, купити квартиру в новобудові, а потім її здавати, може разом бути по дохідності так само, як відкриття депозитного рахунку”, – підрахував він.
Як підняти дохідність
Однак, експерти на ринку володіють своїми схемами, як підняти рентабельність подібного інвестування. “Інвестування в нерухомість можна розглядати як бізнес-проект, коли інвестор розраховує на розміщення певної суми грошей та отримання певного прибутку. Ніхто не каже, що ризики не існують, але як і в будь-якому бізнесі, їх можна мінімізувати і зважувати. Але ті показники рентабельності, які отримуються в кінці, безумовно, покривають існуючі ризики”, – вважає Олеся Перчак.
“Прибуток від такого проекту залежить від класу об’єкту нерухомості, його ліквідності. Наприклад, розглянемо схему покупки квартири на ранньому етапі будівництва і перепродаж її перед етапом введення в експлуатацію – з точки зору мінімізації додаткових витрат, це буде більш вигідний період. Виходить, що за період 1,5-2 роки рентабельність дорівнює близько 50%. Якщо розглянути покупку квартири на початковому етапі, подальший її ремонт після введення в експлуатацію та продаж – це іще більша рентабельність, близько 60%. Окупність однокімнатної квартири, яка здається в оренду, можна досягнути через 3,5 роки”, – розповіла вона.
“Все це досягається при правильному плануванні та керуванні своєю нерухомістью”, – додала експерт.
Запропоновані схеми цілком можливі, але це відноситься до сегментів бізнес-плюс та елітного, вважає Андрій Міма. “Так, можна отримати 60-30%, якщо у тебе є гроші – 100-150 тис. дол. Але основна доля покупців припадає на людей, у яких є 20 тис. дол. І чи можливо купити квартиру за 20 тис. дол. і отримати дохідність більше 10%? Ми усі знаємо, що однокімнатні квартири найбільш ліквідні з точки зору здачі в оренду. Візьмемо такий приклад: є однокімнатна квартира, площею 50 м. кв, в новобудові, зведеній після 2010 року, вартістю 60 тис. дол., і яка здається в оренду за 4500 грн. Це, за простим підрахунком 5 тис. дол. доходу щороку з 60 тис. дол. вартості, виходить 8% прибутковості. І в ціні завжди закладені ризики. Якщо купуєш квартиру за високою ціною – і ризик маєш мінімальний. А якщо купувати квартиру в абсолютно нового забудовника, який на ринок тільки вийшов, то матимемо більш низьку ціну. У нового забудовника ризик нездачі в експлуатацію і не підключення більш високий. Питання: як же ці люди заробляють? На різниці між ціною об’єкта на стадії котловану і на стадії здачі в експлуатації. Ось тут і отримуються ті 40%, чи більше. А що стосується самої оренди – то так, вона не може зрівнятись із гривневим депозитом”, – підсумував він.
Інвестиції в нерухомість доступні усе ж далеко не усім – приміром, навіть вклавши ті самі 20 тис. доларів у столичну квартиру і маючи подальшу розстрочку на цю нерухомість, це означає боргове ярмо на найближчі роки. А в умовах, коли банківський сектор зокрема та і країна загалом переживають не найспокійініші часи, такий тягар може легко потягнути на дно. Тому перш ніж кинутись в погоню за легкими грошима, краще зважити все ті ж самі обсяги коштів та терміни їх збереження.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас