Банкіри з Росії: як російські банки підкорюють Крим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри з Росії: як російські банки підкорюють Крим

Фінтех і Картки
4096
Через приєднання Криму його жителі не можуть користуватися банківськими картами: магазини їх не приймають, а банкомати не видають готівку. Порожнечу вирішили заповнити російські кредитні організації . Банк “Росія”, що потрапив під американські санкції, купив кримську мережу з 17 відділень, а Російський національний комерційний банк, раніше пов’язаний з ВТБ, планує випустити в Криму пластикові карти “ПРО100”.
До Криму без “мами”
Першим на територію Криму зайшов невеликий Російський національний комерційний банк (РНКБ, входить до третьої сотні за активами). До 26 березня він був дочірньою компанією Банку Москви (“дочка” державному ВТБ), зараз на 100% належить РНКБ-Холдингу, до Банку Москви не має відношення. Але, як кажуть джерела РБК, близькі до керівництва Банку Москви, в РНКБ зараз працюють колишні співробітники столичного банку, а сам Банк Москви керує його роботою в Криму.
РНКБ почав емітувати картки платіжної системи “ПРО100”. Як пояснили РБК в контакт-центрі організації, з 19 травня в банку можна оформити соціальну кримську карту, на яку нараховуються бюджетні виплати (пенсії, допомоги та інші.). На даний момент РНКБ встановив на півострові 29 банкоматів, уточнили в контакт-центрі, додавши, що банк з квітня випускає звичайні дебетові карти, компанії почали переводити свої зарплатні проекти в РНКБ.
За словами місцевих жителів, з якими вдалося поспілкуватися РБК, карти Visa і MasterCard “практично ніде” не приймають: у магазинах ними не можна розрахуватися, а в банкоматах – зняти готівку. Така ситуація стала наслідком того, що українські банки, що працювали в Криму і мали угоди з Visa і MasterCard, звідти пішли, а РНКБ не емітує картки міжнародних платіжних систем. Про платіжну систему “ПРО100” місцеві жителі чули, але поки що не всі знають про те, як перейти на неї.
Місцеві магазини зараз ведуть переговори з РНКБ, щоб отримати POS-термінали для прийому карт “ПРО100”. Гендиректор мережі “Фуршет” Сергій Макєєв розповів РБК, що карти в магазинах мережі не приймаються вже давно. “Точні терміни, коли мережа зможе знову приймати карти, поки що не відомі – керівництво банку пріоритетним завданням вважає забезпечення картами пенсіонерів і Чорноморський флот”, – зазначив він.
Директор мережі “Велика Кишеня” Ігор Душко повідомив, що мережа не приймає карти відтоді, як українські банки покинули півострів, і чекає, коли РНКБ вийде з пропозицією свого обладнання. У прес-службах Банку Москви і РНКБ відмовляються коментувати ситуацію з Кримом.
Порятунок від санкцій у Криму
Ще одним банком, що побачив перспективи розвитку на півострові, став банк “Росія”, в березні 2014р. включений до списку санкцій США. У травні він повідомляв, що відкрив представництва в Севастополі та Сімферополі і планує відкрити філії в інших містах Криму.
У четвер в кулуарах Петербурзького економічного форуму міноритарний акціонер “Росії” Геннадій Тимченко сказав, що банк купив у Криму мережу з 17 відділень. З великих іноземних банків на півострові були присутні австрійський Raiffeisen Bank International і італійська Unicredit Group. Представник Raiffeisen повідомив РБК, що банк дійсно продав у Криму 17 відділень, але додав, що у нього є домовленість не розкривати покупця. Представник російської “дочки” Unicredit Group – Юнікредит Банку – сказав РБК, що на минулих прес-конференціях за підсумками кварталу і на форумі ЄБРР група не згадувала про плани з продажу відділень. Прес-служба “Росії” підтвердила плани банку з розвитку в Криму, але відмовилася коментувати купівлю філій у Raiffeisen.
За словами Тимченка, введені санкції лише підштовхують банк до більшої незалежності: він розвиватиметься і “стане одним з найбільших російських банків в рублевій зоні”.
Банк “Росія” наприкінці березня потрапив під санкції США. Юрію Ковальчуку, давньому знайомому президента Володимира Путіна, в цьому банку належить близько 43%, Тимченку – 7,9%. Мінфін США, обгрунтовуючи потрапляння банку до списку санкцій, назвав його “особистим банком” високопоставлених російських чиновників, включаючи Путіна.
Наступного дня після оголошення про санкції проти банку платіжні системи Visa і MasterCard закрили свої сервіси для його клієнтів. Крім того, американським компаніям було заборонено працювати з російською кредитною організацією. Через тиждень після цього банк заявив, що буде працювати тільки в Росії і тільки з рублями. Одночасно Путін відкрив у банку “Росії” зарплатний рахунок.
Тетяна Альошкіна, Сірануш Шароян, Іван Ткачов, Анна Левінська
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас