США оперативно виділили гроші на новий ракетний двигун - замість російського — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США оперативно виділили гроші на новий ракетний двигун - замість російського

Світ
2872
Комітет з питань збройних сил сенату США 22 травня схвалив план, за яким з військового бюджету буде виділено $100 млн на розробку ракетного двигуна. Він повинен знизити залежність США від російських виробників і дозволити самостійно виводити супутники на орбіти, повідомляє Reuters. Йдеться про двигун, який замінить РД-180. За оцінками експертів, на розробку може піти п’ять років і $1 млрд, відзначає агентство.
На початку травня суд за федеральними позовами США зобов’язав корпорацію United Launch Alliance (ULA), що виводить на навколоземну орбіту супутники Пентагону, відмовитися від закупівель російських ракетних двигунів РД-180 виробництва НВО “Енергомаш”. Попередніх контрактів і закупівель постанова суду не торкнулася.
Своє рішення суд мотивував санкціями, які президент Барак Обама ввів проти Росії, але приводом для розгляду ситуації стали не скарги антиросійських політиків, а позов компанії Space Exploration Technologies (SpaceX) Елона Маска, який розраховує дістати мільярдні оборонні замовлення.
Ракетні двигуни до США поставляє з підмосковних Хімок СП “РД-Амрос”, засновником якого з російського боку є НВО “Енергомаш”. У період з 1997 до 2007рр. “РД-Амрос” експортувало в США більше 40 двигунів. У 2013-2018рр. “РД-Амрос” повинно відправляти американцям від чотирьох до шести двигунів на рік, писав ІТАР-ТАСС. Експерти оцінюють вартість РД-180 у $11-15 млн.
США 8 травня зняли заборону на постачання російських ракетних двигунів РД-180 і НК-33, повідомив телеканал RT з посиланням на представників Роскосмоса. У відповідь віце-прем’єр уряду Росії Дмитро Рогозін заявив про введення обмеження на використання ракетних двигунів РД-180 для запуску супутників військового призначення, що поставляються в Штати.
“Ми будемо виходити з реалій. Ми не зможемо продовжувати поставляти двигуни РД-180, якщо вони будуть використовуватися США не в цивільних цілях, а також не зможемо продовжувати регламентні роботи з обслуговування вже поставлених двигунів на території США”, – заявив Рогозін 13 травня.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас