Основним джерелом банківської системи України сьогодні є фізичні особи - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Основним джерелом банківської системи України сьогодні є фізичні особи - експерт

Казна та Політика
1551
Стабільна ситуація в країні та впровадження реформ можуть знизити відсоткові ставки в українських банках. Про це під час прес-конференції заявив виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Сергій Мамедов.
“Я розумію реальні проблеми, які існують зараз у Кабміні, що зараз найголовніше – це зберегти цілісність нашої країни. І усі сили направлені саме на це. Але реформи необхідно запустити. Якщо усе буде рухатись в такому напрямку, як зараз, то вже через півроку відновлюватись назад буде дуже важко”, – зазначив він.
“Відсоткова ставка – це плата за ризик. І що робить банк? Наприклад, людина забирає депозит, який вона тримала в банку під 18%. А банк зваблює – під 25% залиш. І людина міркує – 25 це, усе ж не 18, але раптом буде щось із банком, а тут – 25%? Ось це і є плата за ризик. Тому коли в банк приходить клієнт, він зважує, що під 30% річних я ще може залишу свої гроші, а от під 15% щось не хочеться. Це суб’єктивні фактори. А об’єктивні – це брак ресурсів. Основним джерелом банківської системи на сьогоднішній день є фізичні особи. Корпоративний сегмент з кожним днем усе зменшується. І бізнес також звужується, а разом з ним – і рештки юридичних осіб також. Інвестицій з інших країн ми також особливо поки не бачимо”, – розповів Мамедов.
Лише в минулому році було залучено 70 млрд. грн. депозитного портфелю. “Це те, що з-під матраців потрапило до банківської системи. Тому коли ситуація стабілізується, гроші підуть в банківську систему, люди будуть їх розміщувати. І паралельно повинні розвиватися економічні програми, коли цей існуючий ризик буде закривати держава. Я наводив приклад з 30%. А якщо це підприємство, і банк розуміє, що воно гроші поверне 100%, тому що є гарантія держави. І навіщо тоді кредитувати під 30%? Досить буде і під 15%. І ось такими інструментами треба діяти. Поєднувати держпрограми з банками і виходити на кінцевого споживача. І ось цей ланцюг спрацює і буде реальне зниження відсоткових ставок”, – пояснив експерт.
“Загалом, як тільки ситуація в країні заспокоїться, відбудеться зниження відсоткових ставок. Тому усіх закликаю піти і проголосувати. Це дуже важливо, тому що чим більше очікування чогось, тим гірше. Набагато краще результат якийсь отримати. Проголосували, отримали, домовились, реформи запустили, інвестиції прийшли – сидимо, радіємо, п’ємо компот”, – підсумував він.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас