Зростання зарплат в Росії скоротиться у 4 рази уже в цьому році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання зарплат в Росії скоротиться у 4 рази уже в цьому році

Світ
870
У 2014 р. в Росії очікується різке зниження темпів зростання зарплат, яке також здатне підштовхнути економіку до технічної рецесії в II кварталі. Але в середньостроковій перспективі “зарплатний” фактор допоможе вирівняти диспропорції, що виникли. І цим росіянам залишається тішитися.
У 2014 р. темпи зростання реальної заробітної плати, за останніми прогнозами Мінекономрозвитку, можуть знизитися майже вчетверо з торішніх 5,3% до 1,4%. Тоді як економічне зростання, за відсутності загострення глобальної напруженості і посилювання санкцій щодо Росії, поки що очікується на рівні 0,5% при показнику в 1,3% в 2013 р.
“Ми прогнозували 2%-е зростання реальної зарплати за підсумками року. Що також означає його істотне зниження порівняно з торішніми показниками”, – повідомив “Вести Економіка” головний економіст по Росії “ВТБ Капітал” Володимир Количев. За його словами, зазначене уповільнення темпів зростання, зокрема, пояснюється тим, що останні два роки, на виконання відомих президентських указів, активно, на 20-25%, підвищувалися зарплати бюджетників, які цього року індексуються в меншому ступені. При тому, що в держкомпаніях – на тлі вжитих змін тарифної політики – в поточному році також були змушені відмовитися від агресивного підвищення зарплат. І приватні компанії, в умовах гальмування економічного зростання, також оптимізують свої витрати, у тому числі на оплату праці, підкреслив Количев.
В принципі, минулого року зростали тільки зарплати представників бюджетних і соціальних сфер, а у більшості інших працівників вони знижувалися, зазначив аналітик незалежного аналітичного агентства “Інвесткафе” Тимур Нігматуллін. Як він констатував, загальний знижувальний тренд намітився в I кварталі поточного року, за результатами якого Росстат зафіксував зменшення реальних грошових доходів населення на 2,4% проти торішнього зростання на 5,6%. Названий показник видається більш коректним, оскільки поряд з інфляцією в ньому враховуються також обов’язкові витрати. Очевидно, до кінця поточного року він продовжить стагнувати, зберігшись на торішніх рівнях або трохи перевищивши їх (приблизно на 0,5%), припустив Нігматуллін.
Певне уповільнення зростання зарплат спостерігалося ще минулого року. Так, за підсумками 2013 р. середня номінальна зарплата працівника в Росії виросла на 12,3% до 29,94 руб. на місяць. У 2012 р. вона підвищилася на 13,9% до 26,69 руб.
Як нагадав директор з аналізу фінансових ринків і макроекономіки УК “Альфа-Капітал” Володимир Брагін, в останні роки зростання зарплат значно випереджало зростання економіки. І це не можна вважати нормальним, оскільки в результаті ще більше зростали відповідні витрати підприємств, що негативно позначалося на їх фінансових результатах. Втім, якщо надалі вдасться забезпечити необхідний баланс між зазначеними параметрами, це зробить позитивний вплив на загальну економічну ситуацію, уклав Брагін.
В останні роки, зазначає Тимур Нігматуллін з “Інвесткафе”, зарплати в Росії також зростали швидше продуктивності праці. Щоправда, в окремих секторах співвідношення цих показників різнилося. Скажімо, в роздрібній торгівлі воно відповідало рівню розвинених країн, а у сфері ЖКГ – ні. У 2014 р., можливо, почнеться процес вирівнювання цих показників, якщо упор буде зроблений на досягнення більшої ефективності та підвищення продуктивності праці, насамперед у галузях, що відстають, сформулював аналітик “Інвесткафе”. І тим самим підтримав аналітиків, які стверджують, що передбачуване скорочення темпів зростання зарплат здатне зробити позитивний вплив на макроекономіку.
У найближчій перспективі, пояснив Володимир Количев, уповільнення зростання зарплат загрожує негативними наслідками для вітчизняної економіки. На початку поточного року, наприклад, роздрібні продажі ще зберігалися на рівні 4%, в ​​першу чергу завдяки купівельній активності населення, стурбованого волатильністю валютного ринку. Проте вже в II кварталі темпи зростання роздробу здатні знизитися до 1-1,5%. Що відгукнеться і в інших секторах, підштовхнувши російську економіку до скочування в технічну рецесію. Причому і в III кварталі, очевидно, стан справ не поліпшиться, на прискорення можливо чекати лише в IV кварталі. У підсумку на рік поки що передбачається нульове зростання ВВП, резюмував головний економіст по Росії компанії “ВТБ Капітал”. Втім, і він погодився з тим, що в середньостроковій перспективі – на тлі скорочення витрат компаній на оплату праці та можливого направлення збільшення прибутку на економічний розвиток – нинішнє зниження темпів зростання зарплат може зіграти позитивну роль.
За оцінкою Мінекономрозвитку, в 2015 р. зростання реальної заробітної плати також виявиться стриманим і не перевищить 2%. У 2016 – 2017 рр. очікується збільшення зарплати в реальному вираженні на 2,9-3,9%. При цьому основним фактором знову стане прискорення зростання заробітної плати в бюджетному секторі за рахунок заходів з реалізації травневих указів президента РФ (щодо окремих категорій персоналу). Тоді як в позабюджетному секторі в умовах обмеженої економічної динаміки у підприємств не буде стимулу для значного підвищення заробітної плати. Таким чином, в цілому її зростання буде відповідати темпам зростання ВВП, розповіла помічник глави МЕР, прес-секретар Олена Лашкіна.
Об’єктивно процесам вирівнювання макроекономічних диспропорцій сприяє досить стабільна на сьогодні ситуація на ринку праці. Хоча, обмовив замдиректора Центру трудових досліджень ВШЕ Ростислав Капелюшников, вже з цього року в Росії може спостерігатися певне скорочення чисельності зайнятого населення, обумовленого насамперед демографічними факторами. При цьому і безробіття збережеться на близьких до нинішніх, досить комфортних рівнях внаслідок зменшення чисельності груп з високим ступенем ризику (молодь, люди без освіти) і збільшення чисельності груп з меншим ступенем ризику, вказав Капелюшников.
Зрозуміло, багато що надалі залежатиме від того, наскільки продумано і послідовно здійснюватиметься обраний сценарій розвитку. У тому числі в частині виконання анонсованого плану МЕР щодо підвищення продуктивності праці, в якому особлива увага приділяється створенню належних умов у держсекторі. Однак результати проведеного тут тарифного стримування в подальшому можуть нівелюватися через новий стрибок цін, наприклад, на залізничні пасажирські перевезення. За останні пару років багато напрямків і, зокрема, популярний маршрут “Москва-Санкт-Петербург” і без того подорожчали в рази. А в найближчі два роки, як сповістили днями, ціни на пасажирські перевезення в поїздах далекого прямування в плацкартних і загальних вагонах знову будуть зростати швидше, ніж планувалося. При такому розкладі весь реформаторський пар і справді ризикують випустити в локомотивний свисток.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас