Платники податків будуть намагатися використовувати ПДВ-облігації як заставу під кредити - юрист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Платники податків будуть намагатися використовувати ПДВ-облігації як заставу під кредити - юрист

Кредит&Депозит
260
Платники податків будуть намагатися якомога швидше продати ПДВ-облігації на вторинному ринку або ж використовувати їх як заставу під кредити.
Такий прогноз дала старший юрист юридичної фірми “Гвоздій та Оберкович” Ірина Кальницька, коментуючи прийняту в середу постанову уряду про випуск облігацій внутрішньої державної позики для відшкодування податку на додану вартість (ПДВ).
“За останні кілька років у держави накопичився величезний борг перед підприємствами з відшкодування ПДВ. Оскільки грошей у бюджеті просто немає, бізнесу, як і в 2010 році, пропонують боргові цінні папери замість живих грошей. Враховуючи економічну ситуацію в країні, суб’єктам господарювання вкрай потрібні оборотні кошти, які можна реінвестувати, а не цінні папери, за якими всю суму боргу можливо буде отримати лише через п’ять років. У зв’язку з цим, платники податків, з високою часткою ймовірності, будуть намагатися якомога швидше продати такі облігації на вторинному ринку або ж використовувати їх як заставу під кредити”, – сказала юрист.
Вона також зазначила, що “на вторинному ринку інвестиційні компанії або банки будуть купувати такі облігації зі значним дисконтом, розмір якого залежить і від політичної, і від економічної ситуації в країні і може коливатися від 20 до 30%”.
“Таким чином, підприємствам з малою часткою ймовірності вдасться отримати назад “живими грошима” повну суму раніше сплаченого ПДВ”, – прогнозує юрист.
Як повідомлялося, Кабінет міністрів України на засіданні 21 травня ухвалив рішення про випуск облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) для відшкодування ПДВ. Номінальна вартість облігацій становитиме 1 тис. грн, термін обігу – п’ять років, ставка прибутковості – на рівні облікової ставки НБУ.
Обсяг випуску визначає Міністерство фінансів в затверджених Кабінетом міністрів межах відповідно до реєстрів інвентаризації платників ПДВ.
Виплати за облігаціями будуть здійснюватися кожні шість місяців обігу з погашенням основної суми боргу в розмірі 10% номінальної вартості та доходу за облігаціями.
Перший транш випуску ПДВ-облігацій очікується на рівні 5-7 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас