Тепер РФ стане "молодшим братом" з сировиною для Китаю - Financial Times — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тепер РФ стане "молодшим братом" з сировиною для Китаю - Financial Times

Енергетика
4953
Росія, Китай і США здавна формують так званий “стратегічний трикутник” міжнародних відносин. Історія показує, що коли дві з трьох цих держав вибудовують міцні двосторонні відносини, третя ризикує опинитися в ізоляції. Тепер з трикутника “випадають” США.
Про це йдеться в редакційній статті Financial Times.
Найбільш важливою рисою посилення китайсько-російських відносин видання вважає підписання 21 травня розрахованої на 30 років угоди про постачання до Китаю російського газу на загальну суму в 400 млрд доларів.
“Для Путіна цінність угоди набагато ширша, – підкреслює FT. – Від початку кризи в Україні США та їхні європейські союзники намагаються ізолювати Кремль точковими санкціями на покарання за російську агресію. Підписавши даний контракт, Путін може заявити – як міжнародному співтовариству, так і власному народу, – що у нього є потужний новий союз на Сході”.
“Проте Путіну слід утриматися від гордині. Будучи аж ніяк не тріумфом Кремля, цей пакт не тягне за собою серйозних змін у стратегічних відносинах Росії. Якщо вже на те пішло, він тільки підкреслює зростаючу економічну слабкість країни”, – наголошується в статті.
“В рамках цієї угоди кількість газу, який Росія буде продавати Китаю, в кінці десятиліття як і раніше буде менше 25% від обсягів, який вона зараз постачає до Європи, – повідомляє FT. – Це означає, що доля російського енергетичного гіганта “Газпром” нерозривно пов’язана з Європою на роки вперед”.
Володимир Путін повинен віддати собі звіт в тому, куди веде країну його стратегія: “Він повернувся спиною до конструктивного діалогу із Заходом і обрав відносини з Китаєм, в яких Росії завжди судилося бути молодшим партнером і постачальником сировини. Це принизливий підсумок для народу з такою славною історією”.
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас