Проблема — з «логістикою» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проблема — з «логістикою»

Особисті фінанси
3927
І в політичному, і в економічному сенсі Крим сьогодні став островом, оскільки Перекопський перешийок уже перерізаний для товарів і зв’язків, а Керченська протока ще не засипана, й комунікації впоперек неї не налагоджено достатньою мірою. Щодо цього пригадується дуже старий анекдот, з якого під час служби в армії ми дружно реготали: «Наша рота успішно атакувала й уже майже перемогла, але в дії старшини втрутився Генеральний штаб, після цього все пішло шкереберть, й перемога дісталася противникові». Такий сьогодні Крим — усе розбалансовано, ніщо не узгоджується, порядку немає ніде, зате повно військових і поліції, а «міністри» надувають щоки й запевняють, що все йде як треба.
ЯК «ГЕНЕРАЛЬНИЙ ШТАБ» ЗГАНЬБИВСЯ
Як і слід було чекати, Росія, точніше «Роспотребнадзор», уже заборонила ввезення всіх українських продуктів, а постачання російських ще не налагодила. З суботи, 17 травня, на контрольно-перепускному пункті на кордоні Криму з материковою Україною кримською «владою» не було пропущено жодної машини з українськими продуктами, що постачаються до Криму (детальніше — в матеріалі «Дня» «Півострів без хліба й води» від 20 травня 2014 року). У анексованій Керчі порожні прилавки лякають покупців.
Як повідомляють інформаційні агентства, в супермаркетах торгівельної марки «АТБ» повністю зникли з продажу ковбасні вироби, молочна продукція. Напівпорожні стоять прилавки, де раніше була виставлена питна вода, маринади, овочеві консерви, кондитерські вироби. Напівпорожні полиці з товарами у відділах побутової хімії та гастрономії. Єдине, що поки спостерігається в надлишку, — це заморожені напівфабрикати. Грядущий дефіцит непокоїть місцевих жителів, змушує їх купувати про запас, а це посилює дефіцит. «Патріотично» налаштовані менеджери супермаркетів заперечують наявність проблем з постачаннями, а охоронці в торгівельних залах забороняють фотографувати порожні прилавки. У супермаркетах інших торгівельних марок ситуація трохи краща, проте й там спостерігається брак окремих груп товарів і продуктів харчування.
Дефіцит створено не кимось, а «Генеральним штабом» — на ввезення продуктів віднині потрібне узгодження «Роспотребнадзора», про що оголосили несподівано й запровадили миттєво. А виявилося, що на сам процес узгодження треба 10—14 днів, та підготовка документів триває тиждень. Більше того, в розпорядженні «висококваліфікований» «Генеральний штаб» забув зазначити, хто саме отримує дозвіл — виробник чи постачальник? Поки з’ясують — мине ще тиждень. Як зауважують постачальники, така форма ручного «регулювання» ввезення продуктів не лише подовжує термін постачання на невизначений термін, а й уже породила додатковий корупційний податок. Російська людина не може працювати інакше, ніж за правилом: хочу — пропускаю, хочу — не пропускаю! «Таким чином, дуже ймовірно, що близько двох тижнів у Криму спостерігатиметься дефіцит то тих, то інших продуктів харчування», — зробив висновок кримський підприємець Андрій Александров.
Через одне лише екстрене вкидання маси російських рублів ціни на продукти в Криму зросли від 1,5 до 2 разів. Подорожчав на 10—30% навіть соціальний хліб. Тепер дефіцит і проблеми з логістикою викличуть нове подорожчання. Уже сьогодні мало в якому магазині в Криму можна купити такі «кризисні» товари, як сіль, цукор і сірники…
«Генеральний штаб» кудись поспішає й рулює одним методом — усіх ламає через коліно. Зокрема, щодо молочки. Ввезення молочної продукції українських заводів на територію АРК заборонено. Але аналогічна продукція з Росії коштує на 40—50% дорожче, й роздрібна ціна української продукції в магазині виявилася нижчою за відпускну ціну російських заводів. Але «уряд» продовжує говорити, що піклується про благо кримчан. З другого боку, постачальники російської продукції до Криму зіткнулися з проблемами доставки, оскільки поромна переправа через Керченську протоку має низьку пропускну спроможність, машини з товаром стоять у чергах цілодобово, а витрати на доставку змушують невиправдано підвищувати роздрібні ціни. Таким чином, за наявності в магазинах української молочної продукції продукція російського виробництва була б у Криму неконкурентоспроможною. Тому «Генеральний штаб» «перекопує» Перекоп удруге.
На думку економічного експерта Андрія Клименка, з червня українські виробники самі підуть з кримського ринку, оскільки за умови нових заборон, безладу з грошима, відсутності банків працювати стає неможливо. У той же час договорів з російськими постачальниками поки теж ніхто не укладав. Лише через заборону ввозити м’ясо з України ціна на нього зросла на 40%. Свинину на ринках продають по 90-100 гривень. Ковбаса подорожчала за ніч на 33 гривні. Була по 63 гривні, стала по 96 гривень. Зникають українські крупи, цукерки, макаронні вироби. «Генеральний штаб» перекрив постачання продуктів з материкової України, обсяг яких улітку становив до 500 хур на добу, але не прорахував, що через Керченську протоку таку масу товару фізично переправити неможливо — за добу там усього 20 поромних рейсів, і кожен пором бере всього по 3-4 хури. Є різниця?
«ПЕРЕСОРТИЦЯ» З ГРОШИМА
З економічних причин і торгівельні, і виробничі фірми не квапляться ні позбавлятися обігу гривні, ні переоформлятися за російським законодавством. Хоча договір передбачав перехідний період до кінця 2014 року, а обіг гривні ще й 2016 року, але окремим рішенням обіг українських грошей насильницьки припиняється з 1 червня. Торгівельні організації здивовані — це одномоментно позбавляє їх можливості купувати якісніші товари в Україні, що створить ще більший дефіцит товарів, бо перевести розрахунки на інші гроші й запровадити нову бухгалтерію можна не раніше ніж за півтора-два місяці.
«Верховний головнокомандувач» «Генерального штабу» Сергій Аксьонов погрожує забрати у власників фірми, що не працюють за законами Росії. «Ми не допустимо колапсу в соціальній сфері. Ті власники, які не хочуть виконувати Закони Російської Федерації, виплачувати зарплату трудовим колективам рублями, будуть піддані примусу», — заявив Сергій Аксьонов. «Генеральний штаб» не розуміє, що саме він і створює колапс! Кримський самопроголошений прем’єр-міністр Сергій Аксьонов погрожує «забрати фірми» «Кримський Титан» і «Кримський содовий завод» у Фірташа. Але йому дешевше заводи закрити, ніж відмовитися від сировини із Запоріжжя й почати возити її аж з Уралу. І тоді десятки тисяч кримчан Північного Криму втратять роботу. Ну то й що? Залишилися ж без роботи сотні аграріїв через те, що «Генеральний штаб» поставив керувати Північно-Кримським каналом таких «професіоналів», які й води взяти не змогли, й прорили арики, які розрегулювали рівні води, чим і вивели канал з ладу. Через відсутність води для поливу фактично ліквідоване кримське рисівництво, працівники близько десяти рисівницьких господарств залишилися без заробітку. Зате кримське «міністерство правди» в усіх газетах і з усіх екранів волає — «хунта воду перекрила».
Усі «розлади господарства» в Криму важко перерахувати. Незважаючи на дефіцит електроенергії власного виробництва, плутаниця з управлінням енергомережами призвела до зупинки всіх сонячних і вітрових електростанцій, які додавали в мережі до 20% споживаної енергії. Зупинка сонячних електростанцій «пов’язана з невизначеною ситуацією в регуляторній базі щодо об’єктів енергетики в Криму», — пояснює компанія Activ Solar. Тепер Крим поки отримує з України 1 тисячу мегават електроенергії з чотирьох ЛЕП і ще за старими тарифами. Власної працюючої генерації в Криму залишилося 47 МВт, тобто… 4,7 %.
«Генеральному штабу» стало розуму «приватизувати» собі кримську частину колишньої Придніпровської залізниці, але не вистачило кваліфікації прорахувати, що після цього він залишився власником лише шпал і рейок, а весь рухомий склад залишився колишньому власникові. Конфлікт призвів до того, що Крим залишився навіть без електричок, і кримчанам виявилося ні на чому їздити між Севастополем, Євпаторією, Сімферополем і Джанкоєм. Довелося «Генеральному штабу» орендувати електричку в Росії, але при цьому вийшло, що орендна плата за неї… перевищує виручку від перевезень.
КУРОРТИ ДЛЯКРИМЧАН. НАРЕШТІ
Для «помпи» «Генеральний штаб» оголосив, що кримський курорт прийме цього року 8 мільйонів відпочивальників. Але вже на травневі свята потік пасажирів за українськими напрямками зменшився в два з половиною рази порівняно з попереднім роком, а за напрямками з Росії й Білорусі більш як утричі. Тепер «Генеральний штаб» говорить, що прийме всього 4 мільйони курортників, але колишній міністр курортів і туризму Олександр Лієв, який володіє реальною обстановкою, висловив думку, що добре, якщо реально буде гостей хоча б тисяч 800. А він рахувати вміє.
Наприклад, у готельному комплексі «Крапля моря» в Бахчисарайському районі, де клієнтами були, як правило, москвичі, незважаючи на зниження ціни, триразове харчування, підвищення віку «безкоштовних» дітей, організацію зустрічі й підвезення від аеропорту до готелю, за ємкості готелю 132 особи на 24 травня було взято всього два номери. Готельєри сподіваються, що курортник повалить останньої миті. Але прогноз Лієва підтверджують відеокамери, встановлені на курортах, — у Коктебелі, Алушті, Феодосії, Євпаторії, на Південному березі Криму пляжі, колись заповнені настільки, що ступити було ніде, все ще «заселяють» не більш як два десятки відпочивальників. Кримчани, які на курорті заробляли, кажуть, що готові на «Генеральний штаб» до суду подати, але кримчани, які полюбляють самі в морі купатися, йому вдячні — тепер хоч вільно можна до води підійти й купатися по-людськи, а то все для гостей та для гостей. Але які гості, якщо тут банки не працюють, банкомати ще колишніх банків відключені, пластикові картки не ходять, доїхати через кордон, на якому не прикордонники, а «самооборона», можна лише з пригодами, затримають на дві години й обшукуватимуть, вечорами вийти в місто небезпечно, купити сувеніри, й то вимагають сплатити то однією, то іншою валютою. Тут уже не до курорту…
Якось не виходять з Криму ні Монте-Карло, ні Нью-Васюки! Може з «Генеральним штабом» щось не гаразд?
Микита Горенко
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас