Петербурзький економічний форум - 2014: дорого і лише для своїх — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Петербурзький економічний форум - 2014: дорого і лише для своїх

Світ
695
Участь у Петербурзькому міжнародному економічному форумі (ПМЕФ), який стартує в четвер, 22 травня, цього року подорожчала. За право поспілкуватися з вищими чиновниками і бізнес- елітою доведеться викласти як мінімум 236 тис. руб. Але навіть за такі гроші не вдасться зустріти топ-менеджерів найбільших західних компаній, які не приїхали до Росії через санкції. Тому обговорювати на форумі збираються в основному внутрішні проблеми.
Дорожче лише Давос
Організатори форуму цього року змінили його цінову політику. З 2012р. ціни планомірно зростали для всіх учасників, незалежно від рівня доступу на заходи за участю перших осіб держави. Цього року ціни не змінювалися аж до середини квітня – за пакет “стандарт”, що не дає права доступу на пленарне засідання за участю президента, просили 117 тис. руб., за преміум-статус – 177 тис., повідомили РБК у відділі по роботі з учасниками ПМЕФ.
Зараз доступ на головну економічну подію року в Росії коштує набагато дорожче – віп-перепустка обійдеться вже в 295 тис. руб., стандартна – в 236 тис. Останній цінник збільшився порівняно з минулим роком на третину. У вартість не входить проживання в готелі, трансферт і додаткова культурна програма.
З таким вхідним квитком форум в Петербурзі залишається найдорожчим економічним заходом в країні. Вартість участі в інвестфорумі в Сочі цього року становитиме 75 тис. руб., в красноярському форумі – до 70 тис. руб. Більше доведеться викласти лише на Всесвітньому економічному форумі в Давосі. За підрахунками CNN, цього року вартість квитка для бізнесменів на форум становила близько $20 тис.
За рахунок внесків учасників, партнерів і спонсорів формується левова частина бюджету ПМЕФ. Із зібраних цього року 1,125 млрд руб. на ці джерела припадає 1,079 млрд, решта – кошти федерального бюджету. Рік тому співвідношення було приблизно таким самим – загальний бюджет становив 1 млрд руб., з федерального бюджету надійшло лише 49 млн.
Обмежений доступ
Більшість учасників ПМЕФ приїжджають до Петербурга не для того, щоб слухати доповіді чиновників і бізнесменів. “Форум – зручне місце для того, щоб поспілкуватися, звірити годинники, провести зустрічі з партнерами і колегами”, – говорить старший партнер McKinsey&Company Єрмолай Солженіцин. “Я очікую багато корисних ділових знайомств”, – сподівається співголова “Ділової Росії” Андрій Назаров. У 2014р. за цим на форум їдуть близько 6,5 тис. учасників, у тому числі 1,5 тис. журналістів. Це навіть більше, ніж торік (трохи більше 6 тис. і 1,2 тис. відповідно).
Проте рівень представництва цього року буде значно нижчий, ніж у минулі роки. Через загострення відносин Росії і Заходу про відмову від участі в ПМЕФ заявили близько 15% перших осіб іноземних компаній, що спочатку зареєструвалися, заявляв раніше заступник голови Мінекономрозвитку Сергій Бєляков. Зокрема, на форум не їдуть голови ConocoPhillips Райан Ланс і Alcoa Клаус Клайнфельд, голова ЄБРР Сума Чакрабарті, Siemens – Джо Кезер. За повідомленням Bloomberg, відмовився від участі в ПМЕФ голова Boeing Денніс Мюленбург, замість нього форум відвідають три інших топ-менеджера компанії.
“На жаль, деякі керівники компаній не приїхали на форум, – визнає керуючий партнер EY в Росії Олександр Івлєв. – Проте велика кількість компаній пришле своїх керівників рівня ради директорів і топ-менеджерів, які курирують російський напрямок”. Ці ж люди, за його словами, беруть участь у форумі в Давосі у складі корпоративних делегацій.
Локальний погляд
Рік тому Петербурзький форум – 2014 розглядався як тестовий майданчик напередодні основного заходу – самітом G8 в Сочі, на якому мала головувати Росія. Через це терміни проведення ПМЕФ перенесли з червня на травень. Але Росія більше не в “Групі восьми”, іноземний корпус буде менш представницький, і в підсумку основну секцію на тему “Великої вісімки” з програми форуму прибрали. Тепер, як очікується, на форумі будуть обговорюватися переважно локальні проблеми, насамперед поточна економічна ситуація в країні. “У нас не найпростіший період в розвитку економіки. І прискорення економічного зростання і збереження макроекономічної стабільності, на мій погляд, повинні бути головними темами”, – сказав РБК заступник голови Мінфіну Олексій Моїсеєв. Втім, він не виключив, що в кулуарах форуму буде обговорюватися і тема санкцій з боку Заходу.
Одним із важливих заходів для першого віце-прем’єра Ігоря Шувалова стане сесія з СНД. “Це особливо актуально напередодні саміту ЄЕК в Астані наприкінці травня”, – говорить представник Шувалова. Віце-прем’єр Дмитро Козак буде говорити про олімпійську спадщину. “Ця тема залишається, тому що вся інфраструктура живе своїм життям, її перспективи будуть обговорюватися”, – пояснює його представник.
23 травня на форумі очікується виступ президента Володимира Путіна. Цього ж дня у нього запланована зустріч з представниками великого бізнесу, розповіли РБК федеральний чиновник і бізнесмен – учасник зустрічі. На зустрічі підприємці намагатимуться переконати президента лібералізувати чинне законодавство у сфері бізнесу, сказав РБК голова ради директорів компанії “Біоенергія” і член бюро правління РСПП Давид Якобашвілі.
“Ми вважаємо, що американські санкції стають простою жартом порівняно з тими нововведеннями, які можуть ввести наші депутати. Потрібно не вводити заборонні заходи по відношенню до російського бізнесу, а навпаки, йому дати розвинутися. До цього ми будемо закликати”, – обіцяє він. “Сподіваюся, що президент підтвердить наміри керівництва країни створити максимально комфортні умови для розвитку вітчизняного бізнесу”, – сподівається Назаров.
Яна Мілюкова, Олена Малишева
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас