Укргазбанк готується до санації проблемних "Форуму" і "Брокбізнесбанку" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укргазбанк готується до санації проблемних "Форуму" і "Брокбізнесбанку"

Фондовий ринок
3949
Підконтрольний уряду Укргазбанк розробив декілька моделей оздоровлення проблемних банків: “Форум” і Брокбізнесбанк (усі – Київ), повідомив голова правління Укргазбанку Сергій Мамедов.
“Ми опрацювали три варіанти (приєднання – ред.): Укргазбанк – банк “Форум”, Укргазбанк – Брокбізнесбанк, Укргазбанк – Брокбізнесбанк і банк “Форум”. Всі три варіанти ми погодили з Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, подали пропозицію до Міністерства фінансів…”, – сказав С. Мамедов журналістам у Києві в середу.
За його словами, зазначені концепції санації передбачають повне погашення заборгованості перед клієнтами цих банків.
“У нас план дуже простий. Він побудований на прибутку, який має заробити Укргазбанк за рахунок тих ресурсів, які у них (проблемних банків – ІФ) є, за рахунок додаткової суми рекапіталізації. Це зміна структури пасивів (проблемних банків – ІФ) і поступова виплата за боргами… За нашим планом – за 10 років повністю розрахуватися з усіма клієнтами”, – сказав банкір.
При цьому він зазначив, що вважає недоцільним спільне відновлення платоспроможності банку “Форум” державою і приватним інвестором.
“Якщо буде два акціонери, то найчастіше два акціонера 50% на 50% призводить до проблем. Немає сенсу це робити. Навіщо державі входити в пайову участь з порятунку банків?”, – припустив С.Мамедов.
Як повідомлялося, наприкінці минулого тижня перший заступник голови НБУ Володимир Кротюк заявив, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб отримав заявки від потенційних інвесторів банку “Форум” і може ухвалити рішення щодо них орієнтовно протягом тижня.
“Смарт-холдинг” восени-2012 завершив операцію з придбання банку “Форум” у Commerzbank і на сьогодні володіє 98,68% статутного капіталу банку через Yernamio Consulting.
Як повідомлялося, кіпрська Yernamio Consulting Ltd, що входить до “Смарт-холдингу”, на підтвердження серйозності своїх намірів виступити інвестором неплатоспроможного банку “Форум” в середині травня-2014 повідомила про перерахування на спеціальний рахунок у Національному банку України $50 млн.
Національний банк України незабаром після цього повідомив, що очікує надходження другого траншу коштів у рамках комплексу заходів з виведення банку “Форум” з кризової ситуації.
НБУ тісно співпрацює з усіма зацікавленими особами і розглядає різні механізми виходу цього банку з кризової ситуації… З метою збереження банку на окремий рахунок, відкритий в НБУ, вже надійшли кошти у розмірі $50 млн. Найближчим часом має надійти другий транш у такому ж розмірі, після чого відбудеться аудит і рекапіталізація ПАТ “Банк Форум” власниками та інвесторами”, – вказується в повідомленні.
Як повідомлялося, тимчасова адміністрація була введена в Брокбізнесбанк і банк “Форум” в березні 2014 року.
За даними Нацбанку України, на 1 квітня 2014 року за розміром загальних активів Брокбізнесбанк посідав 19-е (14,957 млрд грн), банк “Форум” – 25-е місце (10,027 млрд грн) серед 181 чинного в країні банку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас