НБУ зобов'язався до 1 вересня оприлюднити кінцевих власників всіх українських банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ зобов'язався до 1 вересня оприлюднити кінцевих власників всіх українських банків

Фондовий ринок
601
Інформація про кінцевих власників усіх банків має бути оприлюднена на сайті Національного банку України до 1 вересня цього року, відповідне зобов’язання взяла на себе українська сторона в рамках меморандуму з ЄС про макрофінансову допомогу на EUR1 млрд, який Верховна Рада ратифікувала 20 травня.
За текстом документа, оприлюдненим на парламентському сайті, для цього заплановано “покращення виконання законодавства про оприлюднення кінцевих власників банків”.
Крім цього, уряд внесе до Ради законопроект з поправками до закону “Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг” про розкриття інформації, а НБУ підготує норми і правила регулювання, що стосуються системних банків, для їх подальшого прийняття цього року.
Серед кроків в інших сферах, які є умовою виділення Україні другого траншу допомоги на суму EUR500 млн, вказані оприлюднення до 15 вересня річних планів держзакупівель на 2015 рік, підготовка урядом законопроекту про створення незалежного органу з достатніми фінансовими та людськими ресурсами для забезпечення належного виконання антикорупційного законодавства і розширення повноважень Рахункової палати на державні підприємства.
Крім цього, має бути підготовлений за стандартами МСФЗ щорічний фінансовий звіт НАК “Нафтогаз України” і її дочірніх компаній за наступними сегментами: видобуток, імпорт/постачання і керування мережею і сховищами.
Як повідомлялося, за меморандумом про макрофінансову допомогу з ЄС, вже найближчим часом Україна, яка поновила роботу за новою програмою stand-by з Міжнародним валютним фондом (МВФ), може отримати перший транш у розмірі EUR500 млн.
Другий транш у EUR500 млн може бути виділений не раніше ніж через три місяці за умови успішної співпраці з МВФ за програмою stand-by і виконання вищевказаних заходів політики структурних реформ.
Передбачається, що для надання траншів Єврокомісія вийде на ринок зі своїми облігаціями, кошти від розміщення яких будуть направлені країні за тією ж ставкою плюс операційні витрати на надання кредитних ресурсів. Мінфін очікує, що ставка становитиме до 3% річних. Термін погашення кредиту – до 15 років.
Меморандум був підписаний Єврокомісією наприкінці квітня, а міністром фінансів і головою Нацбанку України – 12-13 травня цього року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас