Що відбувається з банками в Україні? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що відбувається з банками в Україні?

Кредит&Депозит
2217
Банківська система України продовжує відчувати негативні наслідки політичної кризи і зовнішньої інтервенції. У розпорядженні Forbes опинилися дані про стан активів системи на 1 травня. Так, до 1 травня 2014 року обсяг активів українських банків становить 1,329 трлн грн. На 1 січня 2014 року цей показник становив 1,278 трлн грн.
Нагадаємо, що на 1 січня 2014 року курс гривні становив 7,99 грн/$. До 1 травня курс змінився до 11,4 грн/$. З урахуванням курсу валют, виходить, що активи системи становили $159,9 млрд на 1 січня, а до початку травня вони скоротилися майже на третину – до $116,57 млрд, або на $43,33 млрд.
Голова правління «ОТП Банку» Тамаш Хак-Ковач вважає, що на скорочення активів системи вплинула ціла низка подій і рішень з боку регулятора. Зокрема, до 7 травня діяло 202 Положення НБУ, яке забороняло всяке, в тому числі беззаставне кредитування для банків, які не виконують низку нормативів фінансового законодавства або є збитковими. «У тому числі ми не могли видавати кредити готівкою, тому що ми збиткові, а подібні кредити видаються тільки під заставу», – говорить Хак-Ковач. Він звертає увагу на те, що в Україні збитки показують або банки з іноземним капіталом, або установи, в яких працює тимчасова адміністрація.
«Найважливіший тренд банківської системи – відтік депозитів, з уповільненням в березні. У січні-лютому в роздробі почалися відтоки депозитів з банків. У березні падіння депозитів фізосіб зупинилося. Корпоративні депозити зростали практично весь час», – говорить Хак-Ковач.
Аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь вважає, що основні законодавчі та регуляторні рішення, прийняті у банківській системі від початку року, були пов’язані з відтоком вкладів. Нагадаємо, що він почався в кінці 2013 року, в тому числі, через події на вулицях і революцію. «Рефінансування, адміністративні обмеження на дострокову видачу валютних депозитів у гривні, а також на максимальну суму видачі, стали наслідком відтоку депозитів. Зупинка відтоку була пов’язана не стільки з адміністративними заходами, скільки з тим, що реакція вкладників себе вичерпала», – говорить Жолудь.
На 1 січня обсяг вкладів юросіб в українські банки становив 256,6 млрд грн. До 1 травня він виріс до 263 млрд грн. У доларовому еквіваленті виходить, що на 1 січня бізнес довірив банкам більш ніж $32,4 млрд (у перерахунку на курс долара, що діяв на початок 2014 р.). До початку травня показник становив, в перерахунку на поточний курс американської валюти, вже $23 млрд. Таким чином, за чотири місяці вклади юросіб в українські банки скоротилися майже на третину, або на $9 млрд.
Обсяг вкладів фізосіб за чотири місяці навіть трохи збільшився. На 1 травня він становить 433,89 млрд грн у всіх банках України – проти 433,72 млрд грн на початок року. У перерахунку на актуальний курс валюти, виходить, що 1 січня обсяг вкладів у банки становив $54,28 млрд, а до 1 травня – вже $38 млрд.
«На розвиток паніки зміна курсу зробила значний вплив. Тому що протягом минулого року ми бачили приріст депозитів у гривні і позитивне сальдо продажу валюти населенням», – вважає Жолудь. На його думку, з січня по травень кошти з системи забрали найбільш стурбовані вкладники. Тоді як люди і компанії, впевнені в стабільності фінансового ринку, кошти залишили.
Основні зміни в банківському секторі можуть відбутися після завершення стрес-тестів, які проводяться в 37 банках. «Ми готуємося до стрес-тестування. Якщо робити його правильно, воно надасть дуже серйозний вплив на банківську систему. Банки першої групи вже проходять процедуру, ми ж, ті, що входять до другої групи, готуємося», – говорить Хак-Ковач.
Стрес-тестування проходить в чотири етапи. Перший з них – це аудит, який проводитиме фактично «велика четвірка». Другий етап – тестове проходження банками двох сценаріїв розвитку подій, поганого – і дуже поганого. Далі банки повинні будуть скласти бізнес-план на 2015-16 роки, і подати заявку на рекапіталізацію банку в разі потреби. «Рекапіталізація – це найбільш «слизький» момент. Всі починають здогадуватися, чи готові акціонери давати капітал своїм українським банкам. Тому підсумки стрес-тестування будуть нести серйозні наслідки для фінансової системи», – говорить Хак-Ковач.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас