Гаманець під мікроскопом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гаманець під мікроскопом

Світ
377
Уряд Росії підтримав законопроект, який дозволяє банкам «зливати» інформацію про американських вкладників регуляторам США. По суті, мова йде про узаконення практики, якої банки все одно будуть змушені дотримуватися через зміни в американському законодавстві. В іншому випадку їм (і їхнім вкладникам) загрожують істотні фінансові втрати. Все це означає, що банківська таємниця в Росії стосовно власників депозитів з США не буде дотримуватися повною мірою. У Росії це рішення було сприйняте фінансистами як частина санкцій, введених проти нашої країни у зв’язку з подіями на Україні. Що, звісно, в корені невірно. Адже в аналогічну ситуацію потрапили й інші країни. У тому числі держави Євросоюзу і Китай. Для російської банківської системи збиток від цих законодавчих змін може виявитися відчутним.
Задум створити систему, подібну FATCA (Закон про оподаткування іноземних рахунків), виник після глобальної фінансової кризи 2008 року. Тоді американська адміністрація зіткнулася з необхідністю поповнювати бюджет. При тому, що десятки, якщо не сотні тисяч заможних громадян цієї країни всіма силами намагалися ухилитися від податків, розміщуючи свої кошти в іноземних банках – від швейцарських до розташованих на Кайманових островах.
Система FATCA може завдати шкоди російським фінансовим організаціям в будь-якому випадку. Наприклад, якщо російський банк захоче купити казначейські цінні папери США, йому доведеться відмовитися від 30 відсотків прибутку за відсотковими виплатами та дивідендам. Приватні інвестори, що використовують російські банки для своїх операцій, також повинні будуть платити штраф. Згодом вони в праві вимагати від американців відшкодування збитків, але можуть зіткнутися з різними бюрократичними перепонами. За деякими оцінками, втрати для фінансової системи Росії можуть виявитися навіть більшими, ніж від викликаних політичними спорами санкцій.
З практикою ухилення від податків американськими громадянами адміністрація США бореться давно. Останнім часом досить успішно: Сполучені Штати мають достатньо важелів для тиску на іноземні банки. Адже більша їх частина веде якісь справи в Америці. І якщо такі кредитні установи відмовляться співпрацювати, їх можуть чекати серйозні неприємності. Багато найбільших іноземних банків вже погодилися видати списки своїх американських вкладників Білому дому. Інші потрапили під судові позови. І процеси тривають досі. Черговий з них, який регулятори ведуть проти Credit Suisse, завершився новою перемогою фінансової влади Америки. Банк висловив готовність визнати свою провину в приховуванні інформації від IRS (Американська податкова служба) і заплатити гігантський штраф в 2,5 мільярда доларів.
Проте розгляди по кожній справі в ручному режимі не по силам навіть американським податківцям. У певному сенсі автоматизувати цю роботу і покликаний документ, що отримав назву FATCA. Він регулює відносини податківців з усіма іноземними банками та іншими фінансовими інститутами, які оперують коштами американських резидентів.
Система була створена в 2010 році. А до початку 2013 року вона зазнала змін. Більшість з них якраз з розряду «закручування гайок». Приміром, минулого року були поповнені списки видів фінансових інститутів, що підпадають під дію цього закону. Тепер, відповідно до FATCA, іноземний фінансовий інститут, що працює з американськими вкладниками або інвесторами, зобов’язаний укласти угоду з IRS або безпосередньо, або через країну своєї дислокації. Після цього він повинен провести аналіз існуючих рахунків фізичних та юридичних осіб, змінити процедури приймання нових клієнтів і надавати відомості про рахунки американських платників податків Податковій службі США.
У разі якщо це не буде виконано, всі платежі з території США, зроблені стосовно таких інститутів, будуть оподатковуватись у 30 відсотків. Збирати цей податок зобов’язані банки та інвесткомпанії, які вже беруть участь в системі FATCA. Після цього вони повинні будуть перераховувати отримані кошти в американський бюджет.
Список іноземних фінансових інститутів (ІФІ), від яких вимагається співпраця з владою США, досить широкий. У всякому разі, він не зводиться до одних тільки комерційних банків. Хоча вони і знаходяться там на першому місці за значимістю. До ІФІ, за американським законодавством, також належать депозитарії (держателі фінансових активів від імені третіх осіб), страховики, інвестиційні компанії (хедж-фонди, управляючі активами, брокери, інвестиційні консультанти) і холдинги.
Для різних рахунків в ІФІ введені різні правила моніторингу. Наприклад, рахунок розміром менше 50 тисяч доларів можна не перевіряти доти, доки він цей ліміт не перевищить. Рахунки розміром від 50 тисяч до мільйона доларів підлягають електронному моніторингу, а мільйонні і вище – розширеному. Для юридичних осіб верхня межа «зеленої зони» без перевірок становить 250 тисяч доларів. У разі, якщо банк виявить, що рахунок може належати американцеві, він має право звернутися за всією необхідною інформацією в компетентні органи США.
Деякі з цих правил, втім, запрацюють тільки через кілька років. Скажімо, виручка від продажу американських активів оподатковуватиметься з початку 2017 року. Водночас доходи, отримані на території США, повинні регулюватися фінансовими організаціями, що здійснюють ці транзакції вже зараз. При цьому кожен фінансовий інститут повинен призначати відповідального співробітника, який буде контактувати з американськими регуляторами і уповноваженими ними банками в питанні передачі інформації або перерахування 30-відсоткового податку.
Цікаво, що в Росії американська ініціатива була з самого початку сприйнята негативно. Фінансові організації і політики побачили в ній утиск національного суверенітету. У зв’язку з конфліктом через Україну та прийняття санкцій проти Росії переговори по приєднання країни до FATCA загальмували. Зараз, однак, Центробанк повернувся до цього питання.
Зберігається невдоволення і на рівні фінансових організацій. Так, днями Національна ліга управляючих звернулася до ЦБ з проханням прояснити їй положення закону, а також заявила про загрозу, яку FATCA представляє для «прав і свобод людини і громадянина при обробці персональних даних».
Дмитро Мігунов
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас