Кримські банки використовуватимуть російську платіжну систему ПРО100 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кримські банки використовуватимуть російську платіжну систему ПРО100

Фінтех і Картки
1017
Російський національний комерційний банк (РНКБ) в Криму почав випуск банківських карт на базі російської платіжної системи “ПРО100”, йдеться в повідомленні компанії “Універсальна електронна карта”, яка виступає оператором платіжної системи.
Крім того, ще два банки, що працюють в Криму – Чорноморський банк розвитку та реконструкції і банк “Морський”, – приступлять до емісії карт ПРО100 протягом місяця.
Сбербанк (контролює УЕК) найближчим часом також має намір розпочати масовий випуск карт “ПРО100”, в тому числі для громадян, що виїжджають до Криму.
“Є всі підстави припускати, що в Криму карти “ПРО100” скоро стануть найпоширенішим платіжним інструментом для фізосіб, особливо напередодні туристичного сезону”, – зазначив президент УЕК Олексій Попов, слова якого наводяться в повідомленні.
Після окупації Криму Росією банківська система півострова була фактично зруйнована, і на сьогодні обслуговування карток міжнародних платіжних систем припинено.
Як минулого тижня повідомляла газета “Коммерсант”, РНКБ не має членства в МПС Visa і MasterCard. ЧБРР і банк “Морський”, хоча і випускали для своїх клієнтів відповідні карти МПС, більше не можуть обслуговувати вже емітовані карти і випускати нові. За даними видання, і “Морський”, і ЧБРР працювали з МПС через українські банки-спонсори, які після відкликання Нацбанком України ліцензій у ЧБРР і “Морського” ​​(з 6 травня) більше не пропонують їм своїх послуг.
Відсутність же можливості карткових розрахунків в регіоні створює черги в і без того нечисленних відділеннях банків і погіршує ситуацію, говорили кримські банкіри.
Система “ПРО100” донедавна розвивалася як частина інфраструктури державного проекту “Універсальна електронна карта”. На сьогодні російські банки можуть випускати платіжні картки системи “ПРО100” без прив’язки до УЕК.
Нагадаємо, українські банки зобов’язані припинити кореспондентські відносини з іноземними банками та іншими фінустановами, які здійснюють діяльність на території Криму. Всі відділення українських банків у Криму мають бути закриті.
На такі заходи НБУ пішов через неможливість здійснення ним за нинішніх умов банківського регулювання та нагляду, валютного контролю та фінмоніторингу за кримськими банками.
З моменту так званого “референдуму”, з Криму розпочався вихід українських банків, проте досі не всі з них покинули півострів. При цьому, на зміну їм не поспішають російські банки, побоюючись попасти під санкції. Поки що на півострові, за даними російського ЦБ всього чотири російські фінустанови: Російський національний комерційний банк, Джаст банк, Крайінвестбанк і Генбанк.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас