Колишній трейдер банку Societe Generale, через якого банк втратив 5 млрд євро, здався владі Франції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Колишній трейдер банку Societe Generale, через якого банк втратив 5 млрд євро, здався владі Франції

Кримінал
495
Колишній трейдер французького банку Societe Generale Жером Кервьєль, через чиї несанкціоновані операції банк втратив майже 5 млрд євро, арештований в місті Мертон після перетинання французько-італійського кордону, повідомляє The Wall Street Journal.
Кервьєль прийняв рішення перетнути кордон за п’ять годин до закінчення терміну, відведеного йому французькою владою на те, щоб здатися. Під час арешту він не чинив опору.
Піший похід Кервьєля з Італії до Франції, що почався в лютому з особистої аудієнції у Папи Римського Франциска повинен закінчитися трирічним тюремним терміном. Сам трейдер назвав своє “паломництво” протестом проти “тиранії фінансових ринків”.
Кервьєль має постати перед прокурором Ніцци Еріком Бедос, який офіційно повідомить колишнього трейдера про те, що йому належить сісти у в’язницю.
У жовтні 2010 року Кервьєля засудили до п’яти років тюремного ув’язнення (два з них – умовно) і до повної компенсації завданої банку колосального збитку. Суддя Домінік Пот визнав його винним у зловживанні довірою, підробці й в підробленому введенні документів в інформаційну систему. Суд визнав, що відповідальність за скоєні махінації повинен нести лише один 33-річний Кервьєль, оскільки він явно діяв без відома керівництва.
Сам колишній трейдер наполягає, що керівництво банку знало про його гру на ф’ючерсному ринку, але закривало на це очі, поки махінації приносили прибуток. Крім того, він наполягав, що багато свідків просто бояться виступити на його захист, оскільки суд відмовився надати їм імунітет проти переслідування.
До початку судового процесу Кервьєль навіть випустив книгу мемуарів “Спіраль: Мемуари одного трейдера”, в якій розповідає про свою роботу в банку, і про місяці, які він після арешту провів у паризькій в’язниці Sante. Він розповів, що до трейдерів у банку ставилися як до вуличних повій і вимагали від них заробляти будь-якими способами.
У 2012 році апеляція Кервьєля була відхилена. Як підкреслив у своєму рішенні апеляційний суд, той факт, що система контролю за діями співробітників в Societe Generale працювала зі збоями, ніяк не виправдовує дії порушника.
У березні, однак, касаційний суд Парижа скасував виплату компенсації в 4,9 млрд євро, однак залишив в силі основний вирок: п’ять років ув’язнення, з яких два роки умовно, передає Euronews.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас