Чиновники хочуть відключати сірі та крадені телефони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиновники хочуть відключати сірі та крадені телефони

Казна та Політика
1161
Національна комісія з питань регулювання зв’язку та інформатизації спільно з «Укрчастотнагляд» розробили і передали до Кабміну новий законопроект, направлений на зменшення сірого імпорту мобільних телефонів. Про це «Капіталу» повідомив заступник начальника «Укрчастотнагляду» Володимир Кириченко.
Не перша спроба
Проект передбачає, що база IMEI-кодів розпочне повноцінну роботу, а «Укрчастотнагляд» відмовиться від дозволів на ввезення терміналів протягом 9 12 місяців. Замість цих документів у законі прописаний механізм доступу співробітників всіх митних пунктів до реєстру дозволених для експлуатації радіоелектронних пристроїв з метою контролю партій, що ввозяться .
У поданому на розгляд до уряду законопроекті прописуються всі принципи відключення мобільних телефонів, якими можуть керуватися оператори, не ризикуючи отримати позови від абонентів про їх незаконне відключення. Крім того, за словами Кириченка, проект передбачає відключення крадених і втрачених пристроїв. Для адаптації до нових реалій в разі прийняття проекту у гравців буде кілька місяців. За цей час вони повинні будуть подати коди всіх завезених, але ще не проданих апаратів до бази або просто зареєструвати їх в мережі.
7,7 млн ​​мобільних телефонів і смартфонів було легально ввезено в Україну в 2013 р. При цьому за сірими схемами в країну поставлено близько 2 млн пристроїв.
Подібні законопроекти подавалися і раніше, але розроблялися вони депутатами, часто далекими від проблематики, тому містили багато неточностей і в результаті відправлялися на доопрацювання або відхилялися. Іноді позначалося і сильне лобі мобільних операторів. Адже абонент з сірим телефоном приносить їм стільки ж грошей, як і з білим. Тому відключення пристроїв невідомого походження негативно позначилися б на доходах сотовиків.
Представниця комітету з побутової електротехніки Європейської Бізнес Асоціації вважає, що можливість відключення сірих телефонів обов’язково повинна бути. Інакше весь задум держави у боротьбі з нелегальними поставками втрачає сенс. «Cаме по собі існування бази IMEI-кодів не зменшує кількості сірого імпорту мобільних телефонів і є лише ще одним адміністративним бар’єром для законослухняних імпортерів», – говорить вона.
За оцінками Кириченка, при прийнятті проекту щорічні надходження до бюджету від завезення білих пристроїв збільшаться з 1,5 млрд грн до 2 2,5 млрд грн.
Прощавай, IMEI!
Нагадаємо, що у квітні Верховна Рада прийняла законопроект №2436, яким були скасовані як видача дозволів на ввезення пристроїв, так і сама система IMEI-кодів. Ці зміни ініціював ще Віктор Янукович, але з приходом нової влади проект був сильно змінений. В результаті у держави не залишилося важелів впливу на поставки радіоелектронних засобів.
«Якщо нічого не зміниться після 27 липня (закон тоді набуває чинності), ринок почне заповнюватися різним мотлохом», – говорить Кириченко. За його словами, у зв’язку з тим, що база IMEI-кодів так і не запрацювала повноцінно (оператори не відключали «чорні» телефони), в 2012-2013 рр. обсяг сірих поставок збільшувався на 10% щороку. Зараз, за його оцінками, близько 27% телефонів поставляються за сірими схемами. «Якщо база перестане працювати взагалі, ринок швидко повернеться до старого, і сірими виявляться більшість поставок, як це і було до 2009 р.», – зазначає він.
Виграють тільки китайці
Учасники ринку з цим готові посперечатися. Менеджер напряму «мобільні телефони» інтернет-магазину Fotos.ua Віталій Лапай вважає, що великі гравці рітейлу в будь-якому випадку продовжать працювати «по-білому». Представництва великих A-вендорів, таких як Samsung, LG, Nokia, за його словами, сприяють цьому. «Вони самі стимулюють ринок до таких схем, як збільшення офіційної гарантії, зниження ціни на заміну деталей під час ремонту в негарантійних випадках», – зазначає менеджер.
Ціною і сірим товаром гратимуть інтернет-магазини-одноденки, переконаний Лапай. Вони часто займаються продажем маловідомих китайських брендів, у яких представництва в Україні працюють погано або їх взагалі немає. Втім, на думку експерта, навали китайських товарів не спостерігається. На них припадає всього 6% продажів в онлайн-ритейлі.
Стас Юрасов
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас