Наступний раунд переговорів РФ-ЄС-Україна щодо газу відбудеться 26 травня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наступний раунд переговорів РФ-ЄС-Україна щодо газу відбудеться 26 травня

Енергетика
220
Трохи більше двох тижнів залишається до того моменту, коли Росія може припинити постачання газу в Україну, що поставить під загрозу і постачання газу європейським споживачам. На зустрічі в понеділок в Берліні член Європейської Комісії з питань енергетики Гюнтер Еттінгер і міністр енергетики РФ Олександр Новак вкотре обговорили питання, пов’язані з безпекою постачань і транзиту газу з Росії через Україну до ЄС.
АБСОЛЮТНЕ НЕБАЖАННЯ ПЛАТИТИ
На сьогодні борг “Нафтогазу України” “Газпрому” становить $3,508 млрд. Українська сторона припинила платежі, вимагаючи знизити ціну газу. “Газпром” (MOEX: GAZP) через накопичені борги заявив про переведення України з червня на авансову систему оплати. Якщо до 2 червня “Газпром” не отримає передоплату, з ранку 3 червня постачання газу в Україну будуть припинені.
Раніше А.Новак говорив, що Росія може бути готова до обговорення знижок на газ після оплати Україною існуючої заборгованості. Європейський комісар з енергетики перед зустріччю з російським міністром розраховував узгодити ціну на російський газ для України “десь посередині” між $268,5 і $485 за тис. кубометрів.
За інформацією міністерства енергетики РФ, основними темами для обговорення 19 травня стали: оплата з боку України заборгованості за поставлений газ, забезпечення поточних постачань, гарантій прокачування газу через територію України і закачування газу в підземні сховища, а також питання загального фінансово-економічного стану України з точки зору можливості оплати за енергоресурси, що постачаються.
Як зазначив на прес-конференції за підсумками переговорів у понеділок А.Новак, “на сьогодні російська сторона і акціонерне товариство “Газпром” продовжують повністю виконувати свої зобов’язання щодо постачання газу як в Україну, так і європейським споживачам”.
“Сьогоднішні консультації консолідували, що станом на 19 травня заборгованість з української сторони за поставлений газ продовжує залишатися неоплаченою. Борг на момент попередніх наших консультацій виріс, додався борг за березень місяць, за квітень місяць”, – сказав він. “Фактично ми констатували, що вже більше двох місяців жодного платежу українською стороною не здійснюється”, – додав міністр.
“Уже більше двох місяців жодного платежу з українського боку не здійснюється. Сьогодні ми почули від європейських колег, що борг, у тому числі станом на 1 квітня підтверджується і українською стороною та Єврокомісією з точки зору обсягу неоплаченого газу та вартості цього газу”, – підкреслив А.Новак.
За його словами, все, що не сплачено за останні півроку, пов’язано з абсолютним небажанням української сторони платити.
ПОТРІБНА ДОПОМОГА
Наступна тристороння зустріч РФ-ЄС-Україна щодо газу, місце якої ще не визначено, відбудеться 26 травня, повідомив журналістам після зустрічі з Г. Еттінгером А.Новак.
При цьому переговори між ЄС і Україною щодо газу продовжаться протягом цього тижня. Російський міністр додав, що Єврокомісія підтвердила необхідність для України оплатити до кінця тижня борг у розмірі $2237 млн ​​(сума станом на 1 квітня 2014 р.), який є безперечним. “Будь-які подальші переговори повинні йти з точки зору того, що українська сторона повинна показати готовність хоч частково оплачувати накопичену заборгованість. Принаймні, оплатити ту заборгованість на 1 квітня, яка не заперечується”, – пояснив А.Новак.
“Ми бачимо позитивний рух з боку Єврокомісії у тому, щоб на переговорах з українською стороною говорити про те, щоб українська сторона свій борг погасила. Ми досягли цього моменту, що вона (ЄК – АНІ) проведе такі переговори”, – сказав міністр журналістам.
Він зазначив, що поки що Україна з коштів МВФ нічого не направила на адресу “Газпрому” для погашення заборгованості. “Ми дуже сподівалися, що частина коштів з кредиту Міжнародного валютного фонду буде отримана “Газпромом” за оплату за поставлений газ. Проте ці кошти, які українська сторона отримала 3 травня, не направлені – жодного долара, жодного цента на оплату поставленого газу”, – сказав А.Новак.
Голова Міненерго РФ повідомив, що на майбутній зустрічі 26 травня центральною стане тема формування програми фінансової допомоги, яка буде потрібна для забезпечення виконання Україною своїх контрактних зобов’язань. “Ми дійшли висновку і домовилися, що з метою фінансування цих витрат потрібна програма фінансової допомоги українській стороні і домовилися, що через тиждень на наступному консультації обговоримо, в тому числі, питання, що стосуються програми фінансової допомоги українській стороні”, – сказав він на прес-конференції.
“У нас викликає серйозну стурбованість ситуація, пов’язана з можливістю “Нафтогазу” збирати платежі з урахуванням того, що тарифи в Україні встановлені на сьогодні нижче економічно обгрунтованих витрат, збирання досить низьке”, – додав А.Новак.
У повідомленні представництва ЄС в Росії говориться, що метою тристоронніх переговорів є забезпечення продовження постачань і транзиту газу. “Стурбованість з приводу непогашеного боргу України і ціни на газ для постачань в Україну обговорюються в тристоронньому форматі з метою знаходження вирішення до кінця травня”, – нагадують в ЄС. Крім цього, на порядку денному переговорів способи підвищення транспарентності та надійності газових потоків і сховищ, а також можливості забезпечення модернізації ринку газу та газотранспортної системи України. “Всі сторони підтвердили, що постачання газу не будуть перервані до кінця травня”, – підкреслюється в повідомленні ЄС.
За словами російського міністра, Єврокомісія готова розглядати питання в цілому про фінансову програму оздоровлення України і надання їй фінансової допомоги як з боку МВФ, так і Європейського банку реконструкції та розвитку, і з боку інших міжнародних фінансових організацій і безпосередньо країн, що входять до Євросоюзу. “Оскільки Єврокомісія також прекрасно розуміє, що для подальшої нормалізації ситуації мало сплатити борг, потрібно в цілому розглянути фінансовий та економічний стан”, – сказав він.
“Росія готова брати участь у відновленні української економіки, але не поодинці, а з урахуванням внеску інших учасників, в тому числі країн Євросоюзу”, – резюмував міністр.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас