У британського ринку нерухомості величезні проблеми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У британського ринку нерухомості величезні проблеми

Нерухомість
937
Голова Банку Англії Марк Карні дав самий серйозний сигнал про те, що на ринку нерухомості Британії є проблеми, причому суттєві.
Зокрема він зазначив, що на ринку дозрів справжній пузир, і монетарна влада має намір зробити серйозні кроки з обмеження іпотечного кредитування, передає CNBC.
“Британський ринок житла має серйозні структурні проблеми, в тому числі нестачу будівництва нових будинків”, – заявив Карні в ході свого телевізійного виступу.
“Коли ми аналізуємо внутрішні ризики для економіки та фінансової стабільності, ми перш за все відзначаємо ризики на ринку нерухомості. Саме тому ми приділяємо цьому питанню пильну увагу”, – додав він.
Ціни на житло в Британії за останні 12 місяців зросли на 10%, але Марк Карні заявив, що Банк Англії запропонує заходи з обмеження іпотечного кредитування ще до моменту підвищення облікових ставок. Варто відзначити, що це може нашкодити відновленню економіки, щоправда виникнення ппузира, як зазначила монетарна влада, може бути не менш небезпечно.
Регулятор має намір ввести перевірку виконання процедури кредитування банків. “Люди повинні мати змогу отримати іпотечний кредит, якщо вони можуть собі це дозволити, і не отримати, якщо не можуть”, – сказав Карні.
Більше того, Банк Англії закликає кредиторів розглянути можливість обмеження розміру кредитів. Це, до речі, вельми спірний момент, тому що може виявитися неприємним ударом для потенційних домовласників.
“Ми повинні провести свого роду калібрування пропорцій розмірів кредитів до доходів позичальників. Вони мають бути пропорційні. Ми повинні були зробити деякі зміни у частині розмірів кредитів, і банки повинні зробити деякі зміни”, – сказав Карні.
У червні Комітет фінансової політики Банку Англії проведе зустріч, на якій розгляне питання про доцільність введення нових заходів з контролю на ринку житла.
Карні також зазначив, що в деяких регіонах країни ринок нерухомості тільки почав відновлюватися, проте, регулятор обіцяв уважно вивчити всі деталі.
“Ми не хочемо, щоб у споживачів знову утвориіся величезний борговий тягар, оскільки це буде гальмувати економіку протягом тривалого часу”, – зазначив голова Банку Англії.
Судячи з усього, не всі експерти поділяють думку британського центробанку.
Раніше в травні, Організація економічного співробітництва та розвитку закликала Великобританію вжити заходів, щоб допомогти повільно зростаючим цінам на житло.
Пропонувалося розширити урядові гарантії з іпотечних кредитів, які були введені в минулому році.
Відповідаючи на запитання про інші ризики для економіки, Карні згадав слабкий попит в зоні євро і високий курс британської валюти, що також може нашкодити відновленню економіки.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас