Українські підприємства зможуть почати модернізацію лише в 2015 році - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські підприємства зможуть почати модернізацію лише в 2015 році - експерт

Казна та Політика
502
Українські підприємства зможуть почати модернізацію лише в 2015 році, незважаючи на їхню необхідність бути конкурентоспроможними на ринках ЄС вже зараз. Про це сказав директор Інституту економіки та прогнозування НАНУ, член ради НБУ Валерій Геєць.
“Якщо спад виробництва буде в межах 5% і інфляція 10%-15%, то це буде для нас щасливим кінцем всієї тієї кризи, яка в Україні має багатовекторний вимір. Багато підприємств цього року не будуть розвиватися – вони не хочуть ризикувати, що позначиться на інвестиційному процесі, коли буде знижуватися попит на продукцію інвестиційного призначення. Те, що ми зазвичай купуємо для забезпечення процесу модернізації за кордоном, буде падати”, – говорить В.Геєць.
Він зазначив, що називав найкращий з прогнозів на цей рік, тому що економісти бачать і більш песимістичний варіанти розвитку подій у 2014 році.
“Думаю, на підставі цих названих цифр можна будувати економічну політику і в 2015 році”, – додав він.
Валерій Геєць пояснив, на чому грунтуються такі прогнози: “Спад виробництва, відчутних втрат у торгівлі з Росією, до того ж, сталася дуже серйозна девальвація гривні – на 50%, і це дуже багато”.
“Тому що 25% девальвації були об’єктивно обумовлені, але, на жаль, сьогодні фактично 50%. Якщо вона залишиться на тому ж рівні, то імпорт в Україну буде вже дуже малоефективний – 50% девальвації працює в бік національного товаровиробника. Зрозуміло, що експортні виручки в цьому випадку зростуть за рахунок курсової різниці. Але питання в тому, що з імпорту ми отримуємо не тільки товари споживчі, але і досить багато закуповуємо товарів інвестиційного призначення. Все це призведе до гальмування модернізації та нового будівництва”, – зазначив В.Геєць, додавши, що в 2014-2015 роках не можна розраховувати на модернізацію, амортизацію підприємств України.
“На жаль, це зараз невигідно, оскільки призведе до подорожчання продукції, така ж тенденція буде і на 2015 рік. За цих умов наступний рік може стати лише початком невеликого економічного зростання, і тільки через рік можна буде очікувати прискорення економічного зростання в Україні. При створенні зони вільної торгівлі з ЄС ті підприємства, які сьогодні торгують з ЄС, збільшать свої продажі на європейському ринку. А що стосується тих, хто зобов’язаний ще вбудовуватися в цей ринок, що вимагає від них відповідних витрат на модернізацію, то вони не зможуть вийти на ринок ЄС – поки бізнес чітко не зорієнтується з тією кризою, яка на сьогодні є в країні. Тому позитивний ефект від зони вільної торгівлі проявиться лише у тих українських підприємств, які вже налагодили експорт до ЄС”, – сказав Валерій Геєць.
Він резюмував, що в 2014-2015 роках з ЄС зможуть торгувати тільки ті вітчизняні підприємства, які на сьогодні вже там конкурентноздатні, а ті, які ще ні, зможуть бути присутні і конкурувати на європейському ринку не раніше 2016 року.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас