Первинка в передмісті Києва подорожчала в гривні на 10-12%, але до кінця року очікується зростання цін на 30% - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Первинка в передмісті Києва подорожчала в гривні на 10-12%, але до кінця року очікується зростання цін на 30% - думка

Нерухомість
1451
Середня вартість 1 кв. м житла на первинному ринку нерухомості в передмісті Києва від початку 2014 року зросла на 10-12% і становить на сьогодні 9,8-11 тис. грн в готових, і 8-8,5 тис. грн в споруджуваних об’єктах відповідно.
Такі дані повідомила президент групи компаній (ГК) “Чайка” (с.Чайки Київської обл.), що розвиває однойменний житловий комплекс, Оксана Кулагіна.
“Протягом останнього часу вартість будівельних матеріалів зросла на 30%, але потрібно віддати належне забудовникам, вони максимально утримують стабільність цінової політики, утримуючи тим самим споживчий попит. Якщо брати від початку року, то житлова нерухомість подорожчала максимально на 10-12%”, – сказала вона на брифінгу з нагоди 9-річчя ЖК “Чайка” в с.Чайки в суботу.
За даними аналітичного центру ГК “Чайка”, в січні-квітні 2013 року середня вартість 1 кв. м житла на первинному ринку нерухомості в передмісті Києва в готових і споруджуваних об’єктах становила 9 тис. грн та 7,5 тис. грн відповідно.
За словами О.Кулагіної, попит на первинку в цілому, завдяки реалізованій забудовниками цінової політики та збереженню інвестиційної привабливості житлової нерухомості для громадян з метою збереження грошових заощаджень, поки що зберігається.
“Сьогодні придбання однокімнатних і двокімнатних малогабаритних квартир становить десь близько 60-80%, і купують їх у тому числі люди, які вкладають гроші (в житлову нерухомість – ІФ)”, – додала вона.
Разом з тим О.Кулагіна прогнозує, що у разі подальшого зростання курсу долара США щодо гривні забудовники будуть змушені підвищити ціни на житло пропорційно до курсових коливань і рівня інфляції в країні в цілому.
“До кінця року ситуація вже ясна: ціни підтягнуться до існуючого рівня інфляції і ціна 1 кв. м буде дуже високою”, – сказала вона.
За оцінкою О.Кулагіної, з урахуванням перерахованих вище факторів зростання вартості житла на первинному ринку нерухомості до кінця 2014 року становитиме близько 30%.
Таким чином, середня вартість 1 кв. м нерухомості в передмісті Києва до кінця поточного року може сягнути 12,74-14,3 тис. грн в готових, і 10,4-11,05 тис. грн в споруджуваних об’єктах.
“Тому, сьогодні нашому уряду потрібно дуже працювати, щоб був якийсь фінансовий ресурс, який був би доступний для звичайних людей, і який вони могли б брати і купувати нерухомість. Але поки що його немає, і не буде”, – резюмувала О.Кулагіна.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас