Португалія вийшла з програми фіндопомоги "трійки" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Португалія вийшла з програми фіндопомоги "трійки"

Світ
313
Програма фінансової допомоги для Португалії з боку “трійки” (Європейський союз, Європейський центральний банк і Міжнародний валютний фонд) офіційно закінчилася в суботу.
Три роки тому Португалія була на межі банкрутства і стала другою після Ірландії країною єврозони, якій довелося надавати екстрену фінансову допомогу. “Трійка” тоді виділила Португалії кредит у розмірі 78 млрд євро. Ці кошти були надані за умови реалізації програми оздоровлення бюджету і реформування економіки. Її виконання регулярно перевіряла спеціальна комісія, що складалася з експертів ЄС, ЄЦБ і МВФ.
Після закінчення дії програми оздоровлення 17 травня Португалія офіційно вийшла з-під опіки Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), через який їй надходила фіндопомога. При цьому Лісабон не став просити “трійку” про надання нової кредитної лінії, обравши той самий шлях, яким в грудні 2013 року пішла Ірландія, повідомляє Deutsche Welle.
Прем’єр-міністр Португалії Педру Пасуш Коелью на початку травня пояснив рішення не просити кредиторів про будь-яке фінансове підстрахування тим, що країна вже встигла накопичити достатньо резервів для того, щоб витримати економічні негаразди протягом цілого року.
“Португалії вдалося подолати одну з найгірших криз за новітню історію, але ще багато що належить зробити. Бюджетна дисципліна залишиться одним із наших постійних зобов’язань”, – зазначив він.
Серед успіхів проведених реформ – розпочате зниження рівня безробіття і збільшення експорту на 24%, в ​​результаті чого закордонні постачання зараз забезпечують уже 40% ВВП. Це на 13 відсоткових пунктів більше, ніж у 2008 році.
“Португалії вельми вражаючим чином вдалося повернутися до самостійного фінансування бюджету”, – вважає головний економіст Commerzbank Йорг Кремер. Зараз країні, так само як Ірландії та Іспанії, що вже відмовилися від подальшого отримання фінансової допомоги, знову вельми легко вдається розміщувати державні облігації серед приватних інвесторів, заявив він в інтерв’ю Deutsche Welle.
Однак поки що рано говорити про остаточний вихід з кризи. Про це, зокрема, свідчать дуже нерівномірні темпи розвитку португальської економіки. Якщо в четвертому кварталі 2013 року вона здивувала всіх зростанням на 1,6% порівняно з попередніми трьома місяцями, то підсумки першого кварталу нинішнього року виявилися розчаровучі, оскільки ВВП знизився досить значно – на 0,7%.
Крім того, держрезерви у Португалії значно скромніші, ніж, наприклад, у Ірландії. Як і раніше, високою залишається закредитованість домашніх господарств і підприємств.
Проте, міжнародні рейтингові агентства вважають, що найгірше вже позаду. Standard & Poor’s за тиждень до виходу Португалії з-під опіки EFSF змінило прогноз рейтингу країни до “стабільного” ​​з “негативного”, а Moody’s підвищило рейтинг до “Ba2” з “Ba3” і поставило його на перегляд з можливістю подальшого поліпшення.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас