Pfizer готовий купити компанію AstraZeneca за рекордні $117 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Pfizer готовий купити компанію AstraZeneca за рекордні $117 млрд

Фондовий ринок
451
Американська фармацевтична компанія Pfizer в неділю підвищила ціну пропозиції щодо купівлі англо-шведської фармацевтичної фірми AstraZeneca.
Як йдеться в заяві корпорації, Pfizer готова купити AstraZeneca за ціною £55 ($92,53) за акцію. Ця пропозиція оцінює англо-шведську компанію в £69,4 млрд. ($117 млрд). Крім того, Pfizer збільшила суму готівкової оплати угоди – до 45%.
Американська компанія повідомила, що нинішня, четверта пропозиція є остаточною і більше підвищуватися не буде. Pfizer також підтвердила, що не розглядає можливість ворожого поглинання шляхом звернення безпосередньо до акціонерів AstraZeneca. У заяві також наголошується, що минулої п’ятниці керівництву AstraZeneca було направлено третю пропозицію щодо купівлі з розрахунку £53,50 за акцію, однак її було відкинуто.
“Ми вважаємо, що нова пропозиція є привабливою для акціонерів AstraZeneca. Ця угода – в інтересах акціонерів обох компаній”, – заявив гендиректор Pfizer Ян Рід. Американський фармгігант повідомив, що термін нинішньої пропозиції закінчиться 26 травня, о 17.00 за лондонським часом, і закликав акціонерів AstraZeneca переконати раду директорів розпочати переговори.
Первісна можлива ціна угоди, запропонована Pfizer в січні 2014 року, становила £46,61 ($78) за акцію. 2 травня американська компанія підвищила її до £50, а вся AstraZeneca була оцінена в £62,6 млрд ($106 млрд). При цьому передбачалося виплатити 32% цієї суми грошовими коштами. Обидва рази AstraZeneca відхилила пропозиції Pfizer.
Якщо угода між Pfizer і AstraZeneca відбудеться, вона стане найбільшою в галузі і перевершить операцію з купівлі Pfizer у 2000 році американською Warner-Lambert за $87 млрд.
УЧАСНИКИ МОЖЛИВОЇ УГОДИ
Pfizer – американська фармацевтична компанія, одна з найбільших у світі. Компанія виробляє ліки “Ліпітор” (аторвастатин, використовується для зниження рівня холестерину в крові), а також “Лірика”, “Дифлюкан”, “Зітромакс”, “Віагра”, “Целебрекс”, “Серміон”, “Достінекс”, “Чампікс”. Чистий прибуток Pfizer за підсумками 2013 року збільшився на 51% – до $22 млрд доларів, виручка знизилася на 6% – до $51,6 млрд.
AstraZeneca – англо-шведська фармацевтична компанія, яка також є однією з найбільших у світі. Продажі компанії здійснюються на території понад 100 країн світу. Виручка AstraZeneca в 2013 році становила $25,7 млрд, прибуток – $2,6 млрд.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас