Крим загрожує залишити громадян без знижки на електроенергію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крим загрожує залишити громадян без знижки на електроенергію

Енергетика
2306
Тарифи на електроенергію в Росії для населення в 2015-2017 рр. будуть зростати на рівні інфляції – так записано в проекті прогнозу соціально-економічного розвитку Росії до 2017р. Восени минулого року уряд обіцяв громадянам знижку – тариф мав зростати за формулою “інфляція мінус 30%”, тепер таких пропозицій немає. Без знижки витрати населення за світло зростуть за три роки на 20 млрд руб. У Мінекономрозвитку вважають, що необхідно додаткове підвищення тарифів – кошти можуть знадобитися на об’єкти в Калінінградській області та Криму, в Міненерго з таким трактуванням не згодні.
Про скасування знижки для населення, яку уряд схвалив лише восени 2013р., йдеться в проекті прогнозу соціально-економічного розвитку Росії до 2017р., прийнятому урядом 15 травня (копія є в розпорядженні РБК).
У документі наголошується, що індексація тарифів для населення в 2015-2017рр. буде проводитися за рівнем прогнозованої інфляції попереднього року: з 1 липня 2015р. – 6%, з 1 липня 2016р. – 5%, з 1 липня 2017р. – 4,5%. Так, якщо чинний тариф на електроенергію в Москві – 4,5 руб. за 1 кВт•год, то в 2015р. він може вирости до 4,77 руб. за 1 кВт•год, у 2016р. – до 5 руб. за 1 кВт•год, у 2017р. – до 5,23 руб. за 1 кВт•год
Формальною підставою для підвищення тарифів є скорочення обсягів перехресного субсидування (тарифи для населення нижчі за економічно обгрунтовані, а для промислових споживачів – вищі, останні доплачують за громадян). Для промислових споживачів у 2015-2017рр. тарифи на електроенергію зростатимуть за формулою “інфляція мінус 20%”, йдеться в проекті прогнозу.
Крім відмови від знижки з інфляції у 30%, тарифи можуть іще зрости для фінансування проектів в Калінінграді та Криму. “Причиною можливого додаткового підвищення цін на електроенергію у 2015-2017рр. може стати можливість фінансування заходів з введення потужностей для забезпечення надійності функціонування енергосистем Калінінградській області та півострова Крим”, – йдеться в проекті документа. У ньому не уточнюється, на скільки може додатково зрости тариф.
Тарифи для населення дійсно передбачається індексувати щодо інфляції, щоб не збільшувати перехресне субсидування, повідомив РБК представник Міненерго. Однак ніякого відношення підвищення тарифу для населення до Калінінграда і Криму не має. За його словами, будівництвом електроенергетичних потужностей в цих регіонах будуть займатися одна-дві компанії, а ефект від підвищення тарифу отримують всі.
Обсяги інвестицій в нові потужності в Калінінградській області Міненерго поки що не називає. Для Криму, за даними міністерства, знадобиться 130 млрд руб. інвестицій. Раніше в Міненерго говорили РБК, що для проектів у Криму планується залучати приватні інвестиції. Серед розглянутих варіантів держпідтримки інвесторів – перенесення нереалізованих договорів про надання потужності, субсидування відсоткової ставки за кредитами, укладання регіоном договору на купівлю електроенергії і потужності під власні гарантії.
Через індексацію тарифів на рівень інфляції замість “інфляція мінус 30%” населення може заплатити енергокомпаніям на 20 млрд руб. більше в 2015-2017рр., підрахувала аналітик Газпромбанку Наталія Порохова. Проблему перехресного субсидування це не зніме: за даними “Інтерфаксу”, обсяг перехресного субсидування в електроенергетиці в 2012р. Мінекономрозвитку оцінювало у 220 млрд руб.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас