Курс долара в Україні будуть утримувати, як змію в тунелі - екс-міністр економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс долара в Україні будуть утримувати, як змію в тунелі - екс-міністр економіки

Валюта
6518
Нацбанк витрачатиме золотовалютні резерви на підтримку курсу валюти, коли буде визначено максимальні і мінімальні позначки, які курс не повинен долати.
Про це заявив екс-міністр економіки України, народний депутат “Батьківщини” Сергій Терьохін.
“На курс валюти зараз впливають нерви і платіжний баланс. На підтримку курсу валюти обов’язково будуть витрачатися резерви НБУ – скільки з них буде на це витрачено, залежить від стану поточного рахунку платіжного балансу. Якщо цей баланс буде урівноважений, тоді нічого штучно з валютним курсом і так не потрібно буде робити. Якщо ж імпорт знову буде вищий в торговому балансі, ніж експорт, і поточний рахунок теж буде негативний, тоді буде необхідно робити курсові коригування – або зміцнювати, або опускати гривню”, – говорить Терьохін.
При цьому він окремо зупинився на принципі, за яким Національний банк буде витрачати золотовалютні резерви на підтримку курсу валюти.
“Яким чином до цього підійти? Є декілька технічних прийомів для цього. Найпоширеніший з них, застосовуваний для таких країн, як наша, де понад 70% національного доходу залежить від зовнішнього доходу, називається “змія в тунелі”. Це коли робиться верхній і нижній ліміт для курсу, і всередині цих лімітів курс і коливається. Але щойно він наближається до цих кордонів, тоді Нацбанк виходить зі скупкою або продажем валюти. Такий прийом для таких країн, як наша, застосовується повсюдно”, – розповів Терьохін.
Депутат додав, що такі валютні інтервенції Нацбанку будуть залежати від динаміки платіжного балансу. “Зараз ця динаміка песимістична”, – зазначив він.
Терьохін називає валютний курс “температурою економіки”, на яку впливає величезна кількість факторів, а прогнозувати курс відмовився.
“Валютний курс – це проблема масштабування цін. Давайте пройдемо вибори, розберемося зі Сходом, подивимося, як після цього підуть інвестиції, що впливають на поточний рахунок платіжного балансу у вигляді припливу валюти. А зараз точно спрогнозувати курс неможливо”, – сказав депутат.
Нагадаємо, на початку року НБУ перейшов до політики гнучкого курсоутворення. Міністр фінансів Олександр Шлапак вважає об’єктивним курс долара на рівні 11 грн/дол. Після травневих свят торги по долару на міжбанку стартували з 12 грн/дол, на такому ж рівні з невеликими коливаннями курс на міжбанку залишається.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас