Європа вступає у валютну війну? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа вступає у валютну війну?

Валюта
4978
Знову почалося. Останній залп в міжнародній валютній війні не так давно дав голова ЄЦБ Маріо Драгі. Країни продовжують намагатися послабити свої валюти, щоб отримати вигоду від експорту.
Незадовго до виступу Маріо Драгі на прес-конференції єдина європейська валюта торгувалася в парі з доларом США поблизу позначки 1,40 і готова була подолати цей важливий рубіж.
Але у справу втрутилася магія слів. До речі, Драгі взагалі великий майстер саме вербальних інтервенцій. Після чарівних слів “.. буде комфортно наступного разу…” євро відправився в один кінець.
І ось тепер, лише через тиждень, європейська валюта вже перебуває на тримісячних мінімумах до ієни і долара. Таким чином, цього разу голова ЄЦБ до межі підняв очікування щодо подальших дій регулятора з пом’якшення монетарної політики. Варто відзначити, що раніше Драгі говорив, що міцна валюта є негативним фактором для економіки, зокрема сприяє дефляційним процесам. Як критичний він відзначав саме рівень в 1,40.
“Тепер ЄЦБ офіційно приєднався до списку світових центральних банків, що орієнтуються на обмінний курс валюти”, – написав у своїй записці стратег Bank of America Merrill Lynch Атанасіос Вамвакідіс.
“Дії ЄЦБ проти зміцнення євро, на наш погляд, не суперечать зобов’язанням G20 не вести політику розорення сусіда, проте не зовсім узгоджуються з ринковим ціноутворенням валют”, – додав він.
Іншими словами, ЄЦБ не проводить прямого втручання у валютний ринок, але здійснює всілякі спроби послабити свою валюту.
Так чи інакше, розмов мало, потрібні дії. Про це як один говорять всі валютні стратеги найбільших інвестбудинків. Суть висловлювання полягає в тому, що для подальшого ослаблення євро Драгі необхідно вже щось зробити, причому ринок іще буде дивитися на те, які саме дії він зробить.
За різними повідомленнями, ЄЦБ готує свого роду суміш заходів. Вона включатиме і зниження ставок, і стимулювання кредитування реального сектора. Reuters, з посиланням на свої джерела, стверджує, що вперше регулятор вдасться до негативних депозитних ставок.
Побічним ефектом стимулювання, а насправді одним з головних, стане ослаблення валюти.
У посткризовий час політика ослаблення валюти вже стала традицією. Спочатку це зробила ФРС, потім Банк Японії, тепер настала черга ЄЦБ.
Питання в тому, чи зможе Драгі виграти валютну війну і домогтися стійкої слабкості євро?
У валютній війні кожен ЦБ повинен захищати свою валюту від занадто сильного зміцнення або занадто сильного ослаблення. Для прикладу, валюти країн, що розвиваються, не так давно піддалися розпродажам, центробанки проводили інтервенції, продаючи валюту. Тепер ситуація змінилася, і вони купують валюту. Ми можемо спостерігати це в Кореї, Колумбії, Бразилії та Ізраїлі.
Отже.
Голова ФРС Джанет Йеллен якось заявила, що відсоткові ставки не будуть зростати в найближчому майбутньому, це підтримало ринок облігацій. Галава Банку Японії Харухіко Курода заявив, що у разі необхідності він готовий розширити свою стимулюючу програму.
Тепер прийшла черга Драгі, і він зробив свій попереджувальний постріл. Чи розпочне він повноцінну війну?
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас