Виділення землі без зонінгу хочуть продовжити до 2017 року - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виділення землі без зонінгу хочуть продовжити до 2017 року - експерт

Казна та Політика
259
З одного боку, таке рішення дозволить забудовникам заощадити на розробці планів під час будівництва нерухомості. Але при цьому індивідуальна видача містобудівних умов стимулюватиме корупцію в системі місцевих уповноважених архбудорганів. Таку думку висловив керівник відділу продажів ЖК “Park Stone” Дмитро Шостя.
Законопроект, за яким виділення землі без зонінгу хочуть продовжити до 1 січня 2017 року, був нещодавно опублікований Мінрегіонбудом. За документом, до відповідної дати рішення про визначення та надання містобудівних умов і обмежень на незонованих територіях прийматимуть уповноважені органи містобудування з урахуванням попередніх рішень.
За словами Шості, на сьогодні територіальний зонінг і детальне планування територій забезпечені не більш ніж в 10-15% міст. Закон “Про регулювання містобудівної діяльності” забороняє виділяти землю під забудову або які-небудь інші цілі без зонування, в якому будуть вказані цільове призначення та обмеження всіх ділянок, що перебувають у державній та комунальній власності.
“Оскільки відсутність детальних планів є спільною проблемою більшості населених пунктів і виконання норм закону може повністю зупинити будівельну галузь (ділянки просто не виділятимуться), було прийнято рішення відтермінувати набуття чинності відповідних положень. Але цей “мораторій” не дав ефекту – за минулі роки ситуація з плануванням не покращилася. Місцеві ради аргументують це відсутністю грошей у бюджетах. Можна припустити, що і через два роки ми отримаємо аналогічний результат”, – говорить Шостя.
За його словами, відмова від продовження “пільгового періоду” до 2017 року стимулювала б місцеву владу все ж шукати ресурси для зонінгу і зменшувати ризики забудови на непередбачених для цього територіях з недостатньою інфраструктурою. “Деталізація генеральних планів значно підвищила б інвестиційну привабливість міст та інших населених пунктів, оскільки дала б змогу потенційним інвесторам оцінити реальні ризики забудови тієї чи іншої ділянки”, – вважає Шостя.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас