Валютні прогнози: що буде з доларом, євро та гривнею? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютні прогнози: що буде з доларом, євро та гривнею?

Валюта
28794
На початку цього року долар коштував 8,2850 грн. – тепер його ціна коливається між 11 і 12 грн. Разом із доларом поповзла вгору і ціна на євро. А гривня обновила історичний мінімум курсу – 11 квітня під час торгів на Міжбанківському ринку деякі котирування досягли 13,9000 грн за долар. Якого руху очікувати від цих валют найближчим часом?
Долар
Долар може показати зростання у 2015 році. У першу чергу це пов’язано із згортанням програми кількісного пом’якшення (Quantitative easing) Федеральною резервною системою США.
Центральний банк США, який по суті і визначає вартість долара, орієнтується на показник безробіття та інфляції в країні. Безробіття у США доволі суттєво знизилось у 2014 році і зараз знаходиться на позначці 6,3%. “Якщо безробіття у США продовжить знижуватись приблизно такими ж темпами, як зараз, що дуже вірогідно, то у найближчій перспективі у США може повністю завершитись програма кількісного пом’якшення, яка поступово припиняється у даний момент. Якщо це відбудеться, можуть почати підвищувати облікові ставки у США, і про це вже заявляє Федеральна резервна система. Тобто вартість грошей на фінансових ринках глобально прив’язується до цієї ставки ФРС, а ця ставка може підвищуватись. У довгостроковій перспективі, а саме у 2015 році, плюс-мінус, може почати рости вартість позик на світових фінансових ринках. Це у контексті тієї ситуації, яку ми бачимо на даний момент”, – пояснив фінансовий аналітик консалтингової компанії “Альпарі” Олександр Михайленко.
Інфляція в США на даний момент складає 1.5%, встановлений ФРС цільовий рівень – 2%. “Тобто, прямо зараз очікувати збільшення вартості грошей, кредитів, ставок не варто. Але все іде до того, аби ця мета була досягнена. У березні, як тільки прозвучала перша заява про те, що ставки можуть бути підвищені вже у 2015 році, американський долар показав дуже сильне зростання”, – наводить приклад експерт.
В довгостроковій перспективі, якщо ФРС продовжить скорочувати програму кількісного пом’якшення і якщо продовжать звучати заяви про підвищення ставок у 2015 році, долар в 2014-2015 рр. продовжить своє зростання. І це проявиться не тільки на світових фінансових ринках, але і в Україні і тому числі.
Якщо говорити про глобальні прогнози до кінця 2014 року, якщо ситуація на південному сході більш-менш стабілізується, ми можемо побачити курс гривні до долара на відмітці близько 11 грн/$. “Звісно, можуть спостерігатися доволі значні цінові коливання, зважаючи на нестабільну ситуацію в окремих регіонах країни, тим не менш, я думаю, що це та позначка яка влаштовує в даний момент і Мінфін, і Центробанк, і в тому числі нашого ключового кредитора МВФ”, – підсумував Михайленко.
Євро
Політика центрального банку Єврозони, наслідком якої є визначення вартості євро на світових фінансових ринках, також орієнтується на показники інфляції та безробіття. У 2012-2013 роках безробіття в Єврозоні зміцнювалось, і досягло максимуму 12% в минулому році. Але згодом його показники почали поступово знижуватися, і на даний момент безробіття знаходиться на рівні 11,8%. Інфляція в Єврозоні знаходиться на рівні 0,7% – при цільовому рівні 2%.
“Зараз інфляція вкрай низька, це абсолютно не влаштовує ЄЦБ. Що це може означати для валютного курсу? ЄЦБ і його представники неодноразово заявляли, що якщо подібна тенденція продовжиться, то в зоні Євро може початися вкрай агресивна м’яка монетарна політика – себто, політика зниження курсу європейської валюти. Ріст євро проти долара, який спостерігається на даний момент, вкрай деструктивно відображається на стані європейської економіки. Вона не росте так швидко, як планує Міністерство фінансів, як того хотів би Центральний банк”, – пояснює Михайленко .
Якщо ця тенденція продовжиться, то Європейський центральний банк радикально змінить свою політику і візьметься за значне зниження курсу європейської валюти. “Вірогідність такої зміни вкрай висока. Це, по суті, чутки, які де-факто поширює сам Центробанк, про те що він веде політику, схожу на політику США останніх кількох років: політика QE, кількісного пом’якшення, коли центробанк, грубо кажучи, безкоштовно роздає гроші бізнесу, для того, аби учасники ринку могли отримувати максимально дешеві кошти і, користуючись ними, розвивати економіку. Саме на таку політику буде орієнтуватися ЄЦБ, і український центробанк у майбутньому буде також”, – додав аналітик. У середньому курс євро може знизитись протягом 6-9 місяців проти долара на 5-7%.
На українському ринку ціна євро проти гривні, якщо вартість американської валюти буде знаходитись в районі 11 грн/$, євро може, відповідно, складати 14-14,5 грн/€.
Гривня
Українська національна валюта залишається вкрай слабкою. Не зважаючи на очікування, що гривня зміцниться із отриманням першого траншу від МВФ, цього не сталось. “Я вважаю, що цього не відбулось тому, що в даний момент курс у більшій степені реагує на політичні новини, аніж на новини економічні. Тому що подальша економічна ситуація на території України, нажаль, зараз напряму залежить від політики. Усі валютні та економічні ризики змістились у політичну площину, хочемо ми цього чи ні”, – переконаний Олександр Михайленко.
“Ми з вами вже зараз живемо в той час, коли центральний банк де-факто вже оперує гнучким курсом валюти. Існує чіткий коридор, який рекомендований МВФ для підтримання нашим центральним банком. Гнучкий курс не означає, що абсолютно будуть виключені валютні інтервенції, які проводилися раніше. Гнучкий курс має на увазі, що він має знаходитись у певному вигідному для економіки коридорі. Цей коридор знаходиться в діапазоні 10-13 грн/$. Оптимальний коридор коливання з позиції МВФ знаходиться у діапазоні 10-11 грн/$. Природно, що якщо враховувати поточну ситуації на південному сході, казати про те, що відмітка 10 грн/$ може бути досягнута найближчим часом – це надто оптимістично. Найближчим часом цього не буде”, – вважає експерт. Подальша економічна ситуація в України залежатиме виключно від політики.
“Що буде з гривнею, з ВВП, з промисловістю – на 100% залежить від того, як будуть розвиватися події на південному сході України”, – іще раз підкреслив він. Однак, з переходом до політики гнучкого курсу, таких різких змін, як на початку 2014 року, українці більше не зазнають.
Зростання долара, навмисне опускання євро та туманна доля гривні – такі прогнози на найближче майбутнє. І ще один ризик, який несе у собі вибухова ситуація на південному сході України – це втрата кредитного вікна МВФ. Тому, можливо, що для України, з точки зору подальшого існування, територіальна цілісність залишається завданням №1.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас