У Києві на одного покупця житла припадає 90 продавців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві на одного покупця житла припадає 90 продавців

Нерухомість
2046
На одну людину, яка мотивована купити квартиру найближчим часом на первинному і вторинному ринках Києва, припадає мінімум 90 продавців. Одночасно, кількість квартир вторинної нерухомості, виставлених до продажу в Києві, за рік збільшилася на 57%. Але така статистика, як і політична ситуація в країні, не позначилися на очікуваннях продавців вторинної нерухомості: вартість, за якою квартири виставляють до продажу, залишилася на колишньому рівні в перерахунку на доларовий курс і, відповідно, зросла в гривневому еквіваленті.
Такі результати дослідження ринку житлової вторинної нерухомості Києва в квітні 2014 року, яке провели фахівці дослідницької групи Colliers International та порталі пошуку нерухомості Address.ua на основі аналізу розміщених на порталі оголошень і поведінки користувачів порталу (537 тис. відвідувань).
Падіння активності покупців
Дані відвідування і поведінки відвідувачів Address.ua дозволяють зробити припущення про падіння активності покупців: на тлі загального зростання відвідуваності порталу протягом року, розділ “Продаж” у квітні 2014 року відвідало на 43% менше людей, ніж рік тому – у квітні 2013 року. А збільшення пропозиції на 57% за цей же період підтверджує це припущення – квартири не продаються і “зависають” на ринку в стані продажу. Так, у квітні 2014 року на вторинному ринку житла столиці було виставлено 44182 квартири, а рік тому, в квітні 2013 року – 28 096 квартир.
“Одночасно, медіанна ціна пропозиції квартир вторинного ринку за рік практично не змінилася. Минувши падіння в грудні 2013 року, пов’язане з негативними очікуваннями наслідків політичної кризи в країні, продавці повернули ціни пропозиції до рівня попереднього 2013 року”, – говорить Максим Школьник, керуючий директор Address.ua.
Структура пропозиції квартир в Києві виглядала наступним чином:
1-кімнатні квартири до продажу пропонували 24% продавців, а вартість, яку продавці очікували отримати за продаж такої квартири (медіанний показник) становила $64 850,
2-кімнатні – 32% продавців за $105 182,
3-кімнатні – 32% продавців за $154 433,
4+ кімнати продавали 12% продавців житлової нерухомості Києва з очікуванням продати за ціною $415 111.
А ті покупці, які продовжують демонструвати на ринку активний пошук житла в столиці, показали падіння платоспроможності. Якщо раніше не більше 16% покупців цікавилися квартирами вартістю до $40 тис. за об’єкт (показник січня 2014 року), то в квітні кількість запитів в ціновому діапазоні $20-40 тис. за об’єкт становила 27%. Що поряд з пошуковими запитами в ціновому діапазоні $40-60 тис. за об’єкт (28% від загальної кількості пошукових запитів) є найбільш частим серед потенційних покупців і їх ріелторів.
Найбільш затребуваними серед жителів Києва на сьогодні є 2-кімнатні квартири вторинного ринку: 39% потенційних покупців, які шукали для себе квартири, шукали саме такі. 1-кімнатні мають попит серед 37% потенційних покупців, 3-кімнатні серед 20%, а 4-кімнатні квартири і більше – 4%.
Прогноз
На думку експертів дослідження, оптимізм цінових очікувань продавців на вторинному ринку житлової нерухомості Києва ризикований для тих, кому важливо продати квартиру в найближчі пів року. Велика різниця в цінових очікуваннях потенційних покупців і продавців, зниження активності покупців, збільшення кількості об’єктів, виставлених до продажу, а також зростання курсу долара та вигідні пропозиції на ринку первинної нерухомості, дозволяє припустити, що реальні суми угод з купівлі-продажу об’єктів житлової вторинної нерухомості сьогодні значно нижчі за ті, які значаться в оголошеннях.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас