Міністерство внутрішньої безпеки США почало пошук літаків, яхт, особняків росіян, які потрапили під санкції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністерство внутрішньої безпеки США почало пошук літаків, яхт, особняків росіян, які потрапили під санкції

Кримінал
684
Міністерство внутрішньої безпеки США приступило до пошуків літаків, яхт, особняків та іншого майна, яким на території США володіють росіяни, які зіткнулися з санкціями через Україну, повідомляє Bloomberg.
“Розшукуються “блискучі іграшки”, справжні власники яких, ймовірно, ховаються за багатошаровими завісами з “фірм-прокладок”, а також банківські рахунки та інвестиції цих осіб”, – говорить голова відділу фінансових розслідувань підрозділи відомства в Майамі Джон Тобон.
За його словами, всі активи, пов’язані з росіянами з чорного списку, будуть заморожені Міністерством фінансів США. “Справу розслідують, поряд з іншими відомствами федерального уряду США, співробітники Групи розслідувань іноземної корупції міністерства внутрішньої безпеки, в тому числі фахівці з судової бухгалтерії та аналітики розвідки”, – говорить Тобон. “Складність у тому, що ми намагаємося знайти майно, яке хтось навмисно намагається сховати”, – зазначив він.
Заморожування активів може швидко перейти в політичний тиск на президента Путіна, вважає економіст Ніл Ширінг (Capital Economics Ltd., Лондон). “Російські олігархи збили капітали в Росії, а плодами свого багатства насолоджувалися на Заході, – говорить він. – Якщо на це натиснути, буде так чи інакше боляче”.
“Російські олігархи роками переховували активи за кордоном на випадок своєї опали у путінського режиму, – йдеться в статті. – Останнім часом Путін закликає бізнесменів повертати гроші на батьківщину. Але в першому кварталі 2014 року чистий відтік російського капіталу з країни становив $51 млрд. – найбільша квартальна цифра, починаючи з 2008 року”.
Тобон не відповів, чи володіють росіяни з чорного списку майном в США, пославшись на те, що розслідування поки що не завершено. Зі свого боку, експерт з відмивання грошей Джек Блум зауважує: “велика ймовірність, що в списку є власники американських активів, але зв’язок, можливо, буде нелегко довести і такі твердження можна буде оскаржити в суді”.
Російські мільярдери придбали нерухомість в найфешенебельніших районах світу. “У випадку з деякими нещодавніми угодами немає публічної інформації про те, хто покупці. Так, в 2012 році якийсь росіянин, чиє ім’я не називалося, купив на першій лінії Майамі особняк за $47 млн. готівкою”, – пише видання, посилаючись на Miami Herald.
Слідчі навряд чи щось знайдуть, оскільки російські магнати заздалегідь готуються до потенційних ризиків для своїх інвестицій, стверджує нью-йоркський адвокат Едвард Мермелстейн.
Слідчі сподіваються на сприяння американських банків і страхових компаній, які перевіряють своїх клієнтів, щоб не порушити заборони, пов’язані з санкціями. Тобон визнав, що зазвичай такі пошуки забирають багато років, оскільки власники майна “могутні, розумні і готові всіма мислимими засобами затягувати справу, вигравати процеси і замітати сліди”.
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас