Український авторинок у травні продовжить падіння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український авторинок у травні продовжить падіння

Технології&Авто
657
Продажі автомобілів у Донецькій і Луганській областях в даний час переважно ведуться в штатному режимі з урахуванням наявності достатньої кількості автомобілів на складах у дилерів, а нові автомобілі в травні поки не поставляються через складну ситуацію в регіоні, повідомили опитані великі оператори авторинку.
“У Донецьку та Луганську робота ведеться з урахуванням ситуації, що склалася. Наші автоцентри працюють у штатному режимі, покупець може сплатити та отримати автомобіль в одному з автосалонів регіонів. Наявних там складів достатньо для ведення торговельної діяльності”, – повідомив директор з маркетингу Групи компаній “АІС” Сергій Боровик.
Про наявність достатньої кількості автомобілів на складах дилерів повідомив також голова правління “Рено Україна” Ян Птачек. “У Донецькій і Луганській областях працює вісім салонів бренду Renault, і на складах дилерів в цих областях є достатньо автомобілів для задоволення клієнтського попиту. У квітні автомобілі доставлялися, зараз поки немає такої необхідності, тому складський запас достатній. Охорону складів дилери посилили”, – повідомив глава компанії.
Як зазначили в прес-службі “Ніссан Мотор Україна”, всі три дилерські центри автобренду у двох областях продовжують роботу, але з посиленою охороною.
“На сьогодні ці дилери реалізують автомобілі, завезені раніше. Нові авто тимчасово не поставляються через напружену ситуацію в регіоні”, – зазначив PR-координатор “Ніссан Мотор Україна” Володимир Іванов.
У прес-службі компанії “Торговий дім – НІКО” (імпортер Mitsubishi) також зазначили, що в штатному режимі працюють дилери в Донецьку, Маріуполі та Луганську. “Наявність автомобілів там зведено до мінімуму рішенням самих дилерів”, – зазначили в компанії.
Аналогічну інформацію про роботу в штатному режимі надали агентству і в корпорації “УкрАВТО”, не уточнивши кількості працюючих в цих областях автосалонів. “Дилерські центри сьогодні в змозі задовольнити попит”, – додали в прес-службі, зазначивши, що поки корпорація не має наміру змінювати склад і географію доларів.
Як продажі?
Коментуючи підсумки продажів автомобілів в Луганській і Донецькій областях, багато операторів поки не відзначають значного скорочення в порівнянні з іншими регіонами, а часто спостерігається інша тенденція.
Птачек, зокрема, оцінив продажу в цих областях в січні-квітні як “досить хороші”.
“Якщо порівняти чотири місяці 2013 і 2014 року, то ми побачимо цікаву статистику: за січень-квітень 2014 року ринок (легкових і комерційних авто) впав на 34% у порівнянні з тим же періодом 2013 року, при цьому продажі Renault впали тільки на 26,5%. А якщо взяти окремо лише дві області, то продажі бренду в цих регіонах впали ще менше – на 15%”, – зазначив він.
Іванов також зазначив, що загальні продажі всіх легкових автомобілів в Україні у квітні в Україні скоротилися на 64% до квітня минулого року, показавши найгірший показник з початку 2000-х років – 9,78 тис., однак найкращі показники продажів у Києва (1, 79 тис.), Донецькій (1,3 тис.) і Дніпропетровській (840 од.) областей.
“Динаміка падіння продажів в цих регіонах відповідає загальнонаціональній і складає в Києві 67%, Донецькій області – 60%, Дніпропетровській – 65%. Тобто, ми бачимо, що з лідируючих по продажах областей у Донецькій найменше падіння”, – підкреслив Іванов.
Він зазначив, що в квітні в Луганській області зареєстровано 14 автомобілів Nissan (падіння на 84% до квітня-2013) в Донецькій області – 28 авто (на 76% менше).
“Головними причинами падіння продажів є стрімке зростання цін на автомобілі через сильну девальвацію гривні, і загальне погіршення споживчих настроїв у зв’язку з нестабільним періодом в економіці і політиці України”, – підкреслює PR-координатор “Ніссан Мотор Україна”.
У корпорації “УкрАВТО” відзначили, що в Луганському регіоні в квітні порівняно з лютим поточного року реалізовано майже вдвічі більше представлених корпорацією брендів, у Донецькій – на 20% більше.
“Якщо говорити про продажі в квітні до березня поточного року, то це незначний приріст у Луганській області та падіння на 20% – у Донецькій”, – повідомили в прес-службі.
За словами Боровика, в березні в порівнянні з лютим продажі представлених “АІС” автобрендів в даних регіонах знизилися, а в квітні до березня продажі практично залишилися на тому ж рівні.
При цьому зокрема, реєстрації Geely (за даними AutoConsulting) в Донецькій області: лютий 2014 – 276 од. (2013 – 129 авто), березень 2014 – 221 (березень 2013 року – 329 ), квітень 2014 року – 254 (квітень 2013 року – 336 ). В Луганській області: лютий-2014 – 163 од. (Лютий-2013 – 36 авто), березень 2014 року – 76 (111 од.), квітень 2014 року – 94 (132 од.).
“Проте нагадаємо, що зростання попиту в березні-квітня 2013 року (крім сезонності та введення спецмита) було пов’язане зі зниженням цін на низку моделей, розпродажем авто 2012 випуску, запуском кредитних акцій, тому дані місяці не зовсім відображають реальний попит на авто”, – зазначив Боровик.
Лютий поточного року, за його словами, також був нетиповим і характеризувався значним зростанням продажів у зв’язку з діючими акційними пропозиціями на авто і бажанням людей інвестувати гривні в автомобіль.
Для порівняння він навів реєстрації бренду Geely в жовтні і листопаді минулого року: у Донецькій області відповідно 195 і 234 авто, Луганській – 75 і 100 од.
Загадковий травень
Оператори авторинку в основному змогли аналізувати ситуацію з продажу авто в цих областях у травні. “У травні ми очікуємо охолодження попиту, але не тільки в цих регіонах, а й по всій країні”, – зазначив Боровик.
Він додав, що на травневі свята “країна відпочивала”, і покупців майже не було, тому більш об’єктивно ситуацію в травні можна буде оцінити через один-два тижні.
У компаніях також утрималися від конкретних оцінок можливості скорочення дилерських мереж або закриття автоцентрів в Донецькій і Луганській областях. “Ми сподіваємося на стабілізацію ситуації в цих регіонах”, – зазначив Боровик.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас