Міністерство доходів і зборів розформовувати не будуть, його просто перейменують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністерство доходів і зборів розформовувати не будуть, його просто перейменують

Казна та Політика
884
Замість повноцінної реанімації Державної податкової та Державної митної служб уряд розглядає можливість створення Служби доходів і зборів, підпорядкованої Міністерству фінансів. Про це «Капіталу» повідомили кілька джерел в апараті Кабміну і Міністерства фінансів. «Так, така ідея обговорюється», – підтвердив «Капіталу» член парламентського комітету з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін. Міністр Кабінету міністрів Остап Семерак також підтвердив «Капіталу», що ідея створення держслужби перебуває на етапі обговорення в Міністерстві фінансів, уточнивши, що до секретаріату Кабінету міністрів у вигляді проекту нормативно-правового акту вона ще не дійшла. За інформацією видання, проект реформування відомства планується доопрацювати до кінця тижня, а після – оперативно винести на засідання уряду.
Вчора відбулося засідання громадської ради при Міністерстві фінансів, де ця ініціатива обговорювалася.
«Сенс у тому, щоб залишився єдиний орган виконавчої влади – служба доходів і зборів, яка подавала б всі проекти нормативно-правових актів тільки через Мінфін. Передбачається, що у складі держслужби будуть два профільних департаменти – з питань податкової та митної політики. Наявність у структурі відомства департаменту фінансових розслідувань поки що під питанням. Ці повноваження можуть бути передані службі фінансових розслідувань», – повідомив «Капіталу» президент Союзу податкових консультантів, член громадської ради Леонід Рубаненко.
«Поки що передбачається, що нову держслужбу очолить нинішній перший заступник голови міністра доходів і зборів Ігор Білоус, хоча на цю посаду претендував і заступник міністра доходів і зборів Володимир Хоменко. У її керівника буде п’ять заступників», – повідомило «Капіталу» джерело в апараті Мінфіну.
Курс на розділення
Міністерство доходів і зборів існувало з грудня 2012 р. до березня 2014 р. Єдиним його керівником був Олександр Клименко. Однак після того, як уряд очолив Арсеній Яценюк, Кабмін вирішив відновити діяльність Державної податкової служби (ДПС) і Державної митної служби (ДМС), ліквідувавши міністерство. Відповідне рішення закріплене постановою Кабінету міністрів № 67 від 1 березня. Відповідно до нього, ДПС і ДМС є центральними органами виконавчої влади, діяльність яких спрямовується і координується Кабінетом міністрів через міністра фінансів. Першим заступником міністра доходів і зборів, куратором податкової політики був призначений Ігор Білоус, а заступником міністра, відповідальним за митну політику – Віталій Науменко. Рішення про поділ міністерства було продиктоване, зокрема, планами знизити рівень корупції на рівні відомства. За словами Остапа Семерака, в березні цього року уряд створив комісію з ліквідації міністерства.
Примітно, що проти роз’єднання міністерства виступив бізнес. Під час зустрічей з Мінфіном і ДПС представники Американської торгової палати, найбільших аудиторів та інших профільних бізнес-асоціацій неодноразово підкреслювали необхідність збереження єдиної структури. «Крім того, якщо ця ідея (створення єдиної держслужби. – «Капітал» ) буде реалізована, це буде поступкою з боку уряду не тільки Американській торговельній палаті і ЄБА, а й українському бізнесу», – зазначив Леонід Рубаненко.
Зміна риторики
Позиція уряду відносно можливого формату існування ДПС і ДМС суттєво змінилася в кінці квітня. Зокрема, міністр фінансів Олександр Шлапак попереджав, що рішення про ліквідацію і поділ міністерства не остаточне. Він сказав, що питання – ділити чи не ділити Податкову та Митну служби – ще буде обговорюватися, а остаточне рішення буде прийнято в травні. У свою чергу, народний депутат Сергій Терьохін (ВО «Батьківщина») відзначає, що в нинішній ситуації виникає дуже багато питань щодо розмежування повноважень. «Є податки і збори, які збирає ДМС, а є внутрішні податки, за збір яких відповідальна ДПС. Однак, наприклад, хто повинен стежити за податками, сплаченими за законом про трансферне ціноутворення? Це питання не вирішене», – сказав народний депутат. За його словами, роз’єднання міністерства призведе до того, що «виникне багато «генералів», а вартість адміністрування податків зросте».
На думку голови парламентського комітету з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики Олександри Кужель (ВО «Батьківщина») створення єдиної держслужби – це краще, ніж поділ міністерства, в тому числі тому, що на сьогодні вже відрегульований процес електронного подання звітності. «Дуже добре, що служба отримає менше повноважень, ніж міністерство, але мене турбує, щоб не було перетинання функцій з іншими відомствами. З тією ж Генпрокуратурою. Зрештою, ми хочемо вивести з держслужби податкову поліцію», – уточнила вона в коментарі «Капіталу».
«Логіка в цьому є. І митниця, і податкова є фіскальними органами, а Мінфін відповідає за наповнення бюджету і фінансову політику», – зазначила у коментарі «Капіталу» виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев’янко. За її словами, у бізнесу різні думки щодо цього, проте для нього головне – отримувати якісний сервіс від структури незалежно від того, кому вона підпорядковується. Бізнес, який виступав за збереження міністерства, наполягав на тому, щоб не руйнувати напрацьовані попереднім керівництвом Міністерства доходів і зборів механізми, що дозволяють більш ефективно надавати послуги. Наприклад, не розривати єдині бази інформації.
Галина Калачова
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас