У магазинів Криму почалися проблеми з продуктами: українські запаси закінчуються, а товари з РФ коштують на 50% дорожче — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У магазинів Криму почалися проблеми з продуктами: українські запаси закінчуються, а товари з РФ коштують на 50% дорожче

Особисті фінанси
11430
Після анексії Криму російські виробники обіцяли “завалити” півострів їжею. Ще в березні “Міністерство економічного розвитку і торгівлі Республіки Крим” відрапортувало, що понад 200 російських компаній висловили готовність постачати продукти харчування в торгові мережі Криму. Проте досі обіцянки багатьох з них залишилися тільки на папері.
Відправлені “на розвідку” до Криму представники російських постачальників з подивом констатували, що роздрібні ціни на півострові нижчі за відпускні ціни російських виробників. Цю інформацію підтвердив і комерційний директор “Агама Логістик”, що входить до російської групи компаній “Агама” Віталій Сидоров.
“Продукція з РФ коштує на 40-50% дорожче. Тому природно, що мережі, які працюють в Криму, хочуть якомога довше триматися на українському товарі”, – пояснює директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. За словами експерта, зупиняє рітейлерів і необхідність укладати зовнішньоекономічні контракти з росіянами: більшість торгових мереж залишаються українськими юрособами.
Нещодавно “допомогла” російським постачальникам і кримська “влада”, закривши для вантажівок Керченську поромну переправу.
“Ми планували поставити продукцію на травневі свята. Але як раз 1 травня влада прийняла рішення не пускати вантажний транспорт на паром”, – розповідає Сидоров. За попередньою інформацією, переправа буде закрита до закінчення курортного сезону.
Постачальникам запропонували перенаправити вантажівки в Новоросійськ. Звідти пустили вантажний пором до Феодосії. Альтернатива росіян не вразила. Додаткові транспортні витрати доведеться закладати у вартість і так не конкурентної за ціною продукції. До того ж переправа до Феодосії займає більше 12 годин. Через Керченську протоку – близько години.
Міністерство оборони Росії обіцяє організувати додаткову поромну переправу між портами “Кавказ” і “Крим”. Пустити чотири порома, кожен з яких зможе перевозити 180 тонн вантажів за рейс. Коли ж постачальники зможуть користуватися новою переправою, у військовому відомстві не уточнюють.
За словами керуючого партнера консалтингової компанії Retainet Олександра Ланецького, для росіян практично закритий і сухопутний кордон. Щоб відправляти товар до Криму через материк, потрібно два рази оформити митницю.
На стабільну доставку їжі з українського боку кримчанам розраховувати теж не варто. За даними Дорошенка, багато українських постачальників припинили постачання продуктів на півострів. Після того, як Нацбанк України заборонив вітчизняним банкам здійснювати діяльність в Криму до завершення російської окупації, безготівкова оплата стала неможливою.
“Зараз дрібні кримські оптовики, мережі не отримують продукції з України. Поставляють продукцію лише великі мережі, у яких є склади на материковій частині”, – розповідає Ланецький. Однак нескінченно оплачувати товар, не отримуючи виручку з півострова, рітейлери не зможуть.
“Ситуація з постачанням магазинів товарами складна. Співпрацюємо з місцевими дистриб’юторами та постачальниками, допродаємо продукцію зі складу. Це тимчасові заходи”, – розповідає начальник відділу зв’язків з громадськістю та пресою корпорації АТБ Ганна Лічман.
За оцінкою Дорошенка, запаси продуктів, що швидко обертаються, в Криму закінчаться через тиждень-два, тривалого зберігання – через місяць. Продукція місцевих виробників і мляві постачання з Росії не покриють потреби Криму.
Нагадаємо, водночас рітейлери по всій Україні через кризу скорочують асортимент товарів і влаштовують акції на російські продукти.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас