Підводні камені безвізового режиму України з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підводні камені безвізового режиму України з ЄС

Казна та Політика
2422
Верховна Рада прийняла всі закони для безвізового в’їзду українців до ЄС. Наприклад, чиновника змусять відзвітувати про особисті покупки, а обвинувачені у дискримінації кого-небудь повинні будуть самі доводити свою невинність. Другий етап до безвізового в’їзду – втілення законів у життя. Він може протривати, вважають в МЗС, до шести місяців. «Досвід Молдови показує, що це можливо», – сказав заступник начальника департаменту інформполітики МЗС Василь Зварич.
Як кажуть наші дипломати, в результаті ми отримаємо право на безвізові поїздки терміном до 90 днів. Щоправда, все може виявитися не так гладко. Наприклад, Молдова теж отримала нещодавно безвізовий режим, але місцевих жителів на кордоні просять надати майже ті ж документи, що й раніше вимагали в посольстві: довідки, що підтверджують платоспроможність (45 євро на добу на людину) і мета візиту (запрошення, наприклад), а також медстрахування. Якщо документи прикордонникам не підійдуть – людину можуть відправити назад.
Чиновники задекларують витрати вищі за 80 тис. гривень
Новинка прийнятого антикорупційного закону в тому, що він зобов’язує посадових осіб не тільки надавати декларацію про доходи, майно, фінзобов’язання, а й про витрати. «Закон дає можливість контролювати витрати чиновників, гранична сума покупок яких без декларування не повинна перевищувати 80 тис. грн», – каже Курінний.
Вводиться відповідальність за неправдиві дані в деклараціях – штраф у розмірі 2550-8500 грн. Крім того, всі корупційні порушення як у державному, так і в приватному секторі караються виключно позбавленням волі – раніше хабарників просто могли звільнити. Під відповідальність потрапляють і ті, хто спробував дати хабар, за це штраф 8500 гривень.
Від норми про геїв відмовилися
Нагадаємо, що раніше парламент прийняв антидискримінаційний закон. За нього завжди ратує толерантна Європа. В інших країнах його приймали з нормою про забезпечення прав гомосексуалістів. У нашому випадку ЄС погодився на її вилучення. Проти неї виступали різні фракції. У підсумку терміном «дискримінація» позначили ситуацію, в якій особа або група людей ущемляється або обмежується в правах за будь-якою ознакою: расовою, кольору шкіри, за політичними, релігійними та іншими переконаннями, віком, статтю, інвалідністю, етнічного та соціального походження, громадянства, сімейним та майновим станом, місцем проживання, мовними або іншими ознаками. «Мова йде про заборону на дискримінацію будь-яких меншин», – говорить Курінний.
За законом забороняється дискримінація з боку держорганів, органів місцевого самоврядування, юросіб, а також фізосіб. Крім того, закон вніс зміну до ЦПК: якщо позивач представляє в суді факти дискримінації, то відповідач повинен їх спростовувати.
Ірина Касьянова
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас