За Крим Росія розплатиться відставанням і скороченням частки у світовій економіці - прогноз МЕР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За Крим Росія розплатиться відставанням і скороченням частки у світовій економіці - прогноз МЕР

Світ
1929
Продовження російсько-української кризи може призвести до погіршення умов запозичення, зростання премії за ризик і посилення відтоку капіталу, що викличе ослаблення рубля, зростання інфляції і скорочення споживчої впевненості. До такого висновку прийшли експерти Мінекономрозвитку, чий макроекономічний прогноз на 2014-2017 роки був представлений на засіданні уряду 15 травня, повідомляє газета “Ведомости”.
На даний момент, пишуть аналітики з Мінекономрозвитку, російська економіка має достатньо резервів для компенсації більшої частини втрат, але в довгостроковій перспективі санкції можуть розхитати бюджет, скоротити можливості модернізації через обмеження на імпорт технологій, інвестицій і передових практик.
Таким чином, за геополітичний конфлікт Росія розплатиться технологічним відставанням, а за інерцію – скороченням частки у світовій економіці. За відкоригованим базовим сценарієм Мінекономрозвитку приріст російської економіки за п’ять років може вдвічі відстати від світового.
Незважаючи на таке істотне сповільнення, ймовірність того, що зростання виявиться ще нижчим, перевершує ймовірність того, що зростання буде вищим, ніж у базовому прогнозі, пише Мінекономрозвитку.
Зазначимо, минулого року Мінекономрозвитку мало, по суті, три сценарії розвитку економіки: оптимістичний, базовий і песимістичний. У квітні йшлося вже про два – базовий та песимістичний, причому обидва прогнози чиновники характеризували як досить консервативні.
Тоді МЕР пропонувало стимулювати економіку бюджетним важелем. Тепер воно від цієї ідеї відмовилося і рекомендує уряду в якості базового варіанту прогнозу найбільш консервативний.
Напередодні засідання уряду Мінфін і Мінекономіки зблизили позиції, пише з того ж приводу газета “Комерсант”. Новий макроекономічний прогноз повинен влаштувати Мінфін, який наполягає на збереженні жорсткої бюджетної політики.
Мінекономіки ж тепер просто попереджає про те, чим доведеться пожертвувати заради збереження бюджетного курсу Мінфіну. Про зміну “бюджетного правила”, що передбачає великі додвитрати на транспорт, Крим, охорону здоров’я та науку, йшлося в більш оптимістичному варіанті. Тепер підлеглі Олексія Улюкаєва пропонують його відкласти.
У першу чергу доведеться забути про здешевлення бюджетних кредитів регіонам. Транспортна держпрограма без модифікації “бюджетного правила” буде недофінансована на 200-350 млрд рублів на рік, держпрограма охорони здоров’я – схудне не менше ніж на 100 млрд рублів з 2016 року. Під скорочення потрапить і держпрограма розвитку науки і технологій, під питанням частина витрат на розвиток Криму.
Рецесія в цифрах
Гальмування економіки веде до скорочення доходів бюджетної системи (до 36,4% ВВП в 2017 році з 37,3% в 2014 році), але федеральний бюджет виграє від девальвації (не менше 700 млрд рублів в цьому році), вказує у своєму прогнозі Мінекономрозвитку.
У порівнянні з квітневою версією в базовому сценарії прогнозується помітний спад інвестицій в 2014 році – на 2,4% (було 1,9%). Зниження насамперед стосується інвестицій приватних компаній – на 2,6%. Відтік капіталу, за оцінками Мінекономрозвитку, в поточному році складе 90-100 млрд доларів, а зростання кредитування підприємств сповільниться до 10,6%.
Підтримки економіки з боку експорту, як в 2013 році, не буде. Фізичні поставки експорту скоротяться на 0,3% за рахунок продовольства, паливно- енергетичних товарів і металів, внесок експорту у ВВП буде не позитивним, як очікувалося, а негативним.
Зберігається і ризик порушення експортних поставок газу через Україну, а також торговельних санкцій, спрямованих на зниження енергозалежності Європи від Росії, перераховує міністерство.
Нагадаємо, напередодні міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв визнав можливість рецесії за підсумками першого півріччя і повідомив, що пік річної інфляції в Росії буде досягнутий до кінця травня. Міністр вважає, що інфляція на рівні 7,5-7,6% збережеться і в червні. Потім піде на спад і до кінця року знизиться до 6-6,5%.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас