Мінімальна заробітна плата в Україні в рази нижча, ніж в ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінімальна заробітна плата в Україні в рази нижча, ніж в ЄС

Казна та Політика
5322
Як відомо однією з вимог МВФ було «заморозити» зростання мінімальної заробітної плати в Україні. Фахівці МВФ вважають, що в Україні дуже швидко зростала мінімальна заробітна плата за останні п’ять років і це негативно впливає на економіку. За їхньою теорією, Україні потрібно відмовитися від практики перманентного зростання мінімальної заробітної плати, оскільки її розмір, зі слів фахівців МВФ дуже завищений і не відповідає реаліям української економіки.
Досить таки кумедна логіка у цих фахівців МВФ: коли вони говорять про вартість газу для населення, вони вважають, що цей показник в Україні дуже низький порівняно з країнами ЄС, але коли вони говорять про мінімальну заробітну плату в Україні, то вважають, що вона у нас дуже висока порівняно з країнами ЄС. Може дійсно варто розібратися, наскільки в Україні офіційна мінімальна заробітна плата висока, і чому МВФ постійно пропонує її «заморозити», але при цьому підняти в кілька разів вартість товарів і послуг для населення. Офіційна мінімальна заробітна плата в Україні на 2014 рік становить 1218 грн. За період з 2009 року вона дійсно зросла в 2,2 рази. Але, тепер з урахуванням поточного курсу євро вона становить близько 78 євро. А що ж у країнах ЄС?
За даними Євростату, мінімальна заробітна плата у Польщі становить 405 євро (у 5 разів більше), у Словаччині 352 євро (в 4,4 рази більше), в Угорщині 332 євро (у 4,15 разів більше), в Румунії 179 євро (в 2,25 рази більше), в Туреччині 442 євро (в 5,5 рази більше). Це наші найближчі сусіди по Європі. Що вже говорити про Францію з її мінімальною заробітною платою 1420 євро, або Бельгію з її 1500 євро. Наша мінімальна заробітна плата зараз суттєво відстає від мінімальної заробітної плати й наших сусідів по СНД – в Росії 115 євро (на 47% більше), в Білорусії 120 євро (на 53% більше). Хоча, в Україні мінімальна заробітна плата вища, ніж у Молдові, де вона становить 59 євро. Ще можна згадати, що в Грузії мінімальна заробітна плата 42 євро, але вже у Вірменії 87 євро, а в Азербайджані 104 євро.
Якщо вже Україна зібралася до ЄС, або хоча б збирається рухатися в напрямку ЄС, то потрібно не «заморожувати» мінімальну заробітну плату, а навпаки піднімати, щоб вона у свою чергу стимулювала і зростання середньої заробітної плати в країні. Ніхто не говорить, що потрібно брати приклад з Польщі, до такого рівня мінімальної заробітної плати Україні рости і рости, але от взяти за основу мінімальну заробітну плату Румунії чи Болгарії, де вона 173 євро, це логічно. Забезпечити рівень мінімальної заробітної плати хоча б 140-150 євро, ось тоді можна і ціни робити в Україні, як в ЄС. А то у нас виходить дивно. Поки що ціни у нас прагнуть зробити як в ЄС, але при цьому забувають сказати, коли заробітна плата буде як в ЄС.
Не можна за один день зробити Україну європейською країною, але не можна буде зробити її європейською і через десятки років, якщо не починати зараз. Мінімальна заробітна плата, це скоріше орієнтир для бізнесу і для населення, куди і як все рухається. Основа, закладена в мінімальну заробітну плату, змушує державу переглядати рівень заробітної плати бюджетникам та пенсії. Водночас, зростання заробітної плати бюджетників і пенсій стимулює зростання внутрішнього споживання, а це для України дуже важливо, особливо за умов, коли експорт до Росії знижується. Саме за рахунок збільшення споживання в Україні кондитерських виробів і молочної продукції наші харчові компанії зможуть отримати змогу хоча б частково компенсувати втрату російського ринку і пережити важкі часи, поки будуть знайдені нові ринки збуту для української продукції.
Логіка суперекономії, можливо і може бути « панацеєю» для таких країн, як Греція чи Ірландія. Але там мінімальна заробітна плата 586 євро і 1460 євро. Для України з її дуже мінімальною заробітною платою, це «лікування» може просто «доконати хворого», і потрібні будуть потім довгі роки, щоб економіка України відновилася до рівня 2013 року.
Олександр Охріменко, кандидат економічних наук
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас