РФ і Китай можуть створити свої канали руху грошей - The Financial Times — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ і Китай можуть створити свої канали руху грошей - The Financial Times

Світ
2284
Одним із способів виключити Росію зі світової фінансової системи є Міжнародна міжбанківська система платежів, також відома як SWIFT.
Референдуми в східній Україні дали російському президентові Володимиру Путіну час, щоб підбити підсумки і вибрати один з двох шляхів, йдеться в статті видання The Financial Times.
«Перший шлях передбачає приєднання нових територій, спробу відродити імперію в старих радянських кордонах і тривале протистояння із Заходом. Другий, більш прагматичний – збереження Криму і відновлення відносин з США та ЄС, – йдеться в статті.
Також наголошується, що вибір шляху залежить від того, як розвиватимуться події на місцях і від опору з боку зовнішнього світу. «Західні уряди дійсно здатні виключити Росію зі світової фінансової системи. Ключ від цієї системи знаходиться у Брюсселі.
У статті наголошується, що навіть вже введені проти Росії санкції стали для Кремля неприємною несподіванкою. “Москва продовжує робити вигляд, що візові обмеження і заморожування активів її не турбують. Однак насправді низка людей з ближнього оточення Путіна не на жарт засмучені нездатністю подорожувати і переміщати фінанси”, – відзначає газета. У Кремлі також побоюються наслідків третьої фази санкції.
Водночас повідомляється, що західні посадовці розуміють, що використання SWIFT в якості зброї має і зворотну сторону. «У короткостроковій перспективі виключення Росії з SWIFT викличе в Москві хаос. Однак у більш тривалій перспективі це може наблизити той день, коли Росія і, що важливіше, Китай створять альтернативні системи для переміщення грошей між міжнародними банками. Це непросте завдання – в іншому випадку це б вже відбулося. Однак відомо, що росіяни й китайці до цього придивляються», – йдеться в статті.
Також існують і інші способи ввести проти Росії суворі фінансові санкції, причому США цілком можуть діяти поодинці. Вашингтон може поставити міжнародні фінансові організації перед вибором: вести справи з Росією або з США.
«З урахуванням того, що Росія – восьма за обсягом економіка у світі, складно назвати хоча б одну велику фінансову організацію, яка добровільно відріже себе від доларової системи заради збереження відділення в Москві», – зазначає видання.
Видання зазначає, що в США навряд чи підуть на такий крок в поточній обстановці. Однак у випадку ескалації серйозні фінансові санкції в якийсь момент перейдуть з белетристики в реальність.
Звичайно, якщо Путін вважає себе новим імператором, який має намір повернути Москві колишні території СРСР за будь-яку ціну, то подібні ризики його не зупинять.
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас