Два банківських гіганта благають владу США про пощаду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Два банківських гіганта благають владу США про пощаду

Фондовий ринок
5273
Два банківських гіганта, проти яких ведуться кримінальні справи, готові виплатити будь-які відступні з метою уникнути кримінального покарання.
Банки BNP Paribas і Credit Suisse вживають все можливе, щоб не допустити подальшого ведення справ.
Як свідчать дані американських ЗМІ, представники цих банків протягом останніх тижнів робили не одну спробу домогтися від офіційних обвинувачів пом’якшення позиції. Проте під час приватних зустрічей прокурори зажадали саме від материнських компаній визнати провину, тим самим руйнуючи давно сформовану думку про те, що занадто великі банки не можуть бути покарані too big to jail.
Більш того, введення жорстких санкцій проти банку може стати причиною кризи в банківському секторі США, оскільки банки є одними з найбільших у світі за обсягом проведених операцій.
BNP Paribas
Французький фінансовий конгломерат BNP Paribas потрапив у поле зору правоохоронних органів в 2012 р., коли з’ясувалося, що в 2002-2009 рр. він проводив операції для клієнтів з Ірану та Судану, незважаючи на введену офіційними органами заборону.
Банк уже визнав, що частина операцій нью-йоркського відділення могла потрапляти під заборону. На виплату можливого штрафу вже створений спеціальний резерв у розмірі $1,1 млрд. Проте, ймовірно, банку не вдасться відбутися штрафом, оскільки громадськість в США і так невдоволена тим фактом, що великі банки постійно уникають покарання, виплачуючи величезні штрафи.
Голова нью-йоркського фінансового регулятора Бенджамін Лоускі заявив, що планує накласти жорсткі санкції на банк, однак при цьому буде зроблено все можливе, щоб уникнути відкликання банківської ліцензії, оскільки це може вкрай негативно позначитися на банківському секторі США та світу. Ймовірно, банк на певний період може позбутися можливості проводити операції через нью-йоркське відділення.
В аналогічній ситуації опинився швейцарський банківський гігант Credit Suisse, який допомагав заможним американцям уникати податків. Махінації банку допомогли 22 тис. американців піти від податків в період з 2002 по 2008 рр., повідомляється в доповіді, опублікованій Конгресом США.
Credit Suisse
Credit Suisse передав одному з клієнтів виписку з секретного рахунку по журналу Sports Illustrated, що стало “частиною їх шпигунських ігор”, заявив голова постійного підкомітету сенату з розслідувань Карл Левін.
Банк допомагав клієнтам створювати структури в офшорних зонах, щоб піти від виплати податків і укладати угоди таким чином, щоб сума не перевищувала $10 тис. (суми, що не потрапляє під нагляд податкових структур), сказано в доповіді обсягом 175 сторінок.
Також у звіті йдеться, що Credit Suisse відкрив офіс в аеропорті Цюріха, в якому було зареєстровано більше 10 тис. клієнтських рахунків, кодова назва підрозділу – SIO85.
Протягом 6 років, з 2002 по 2008 рр., через махінації банку близько 22 тис. американців пішли від сплати податків, загальний обсяг збитку оцінюється в $12 млрд. Сім колишніх співробітників Credit Suisse вже взяті під арешт, щодо банку та інших 13 фінансових організацій влада США веде розслідування.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас