Україна може відновити імпорт свинини з Польщі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може відновити імпорт свинини з Польщі

Аграрний ринок
541
Україна готова відкрити ринок для польської свинини.
Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Ігор Швайка під час брифінгу в Кабміні.
Він зазначив, що це питання гостро поставив перед ним посол Республіки Польща в Україні під час їхньої нещодавньої ділової зустрічі.
З точки зору посла, підстав для заборони ввезення польської свинини на територію України вже немає, оскільки осередок африканської чуми був ліквідований ще в лютому, нових заражень не виявлено і всі заходи для нерозповсюдження інфекції вжито.
За словами Швайки, зараз це питання активно досліджують ветеринари обох країн. Якщо вони підтвердять відсутність небезпеки зараження вітчизняних свиней внаслідок відкриття ринку, заборону на ввезення буде знято.
При цьому, враховуючи цінове падіння польської свинини внаслідок ембарго імпорту Російською Федерацією та її надлишку на внутрішньому ринку, є ймовірність, що це обвалить ціни і на українському ринку. А от про обсяги постачання, на його погляд, говорити поки що рано.
“Принципи вільної торгівлі ніхто не відміняв, вони є базовими і непорушними. Закрити ринок для польської продукції можна тільки через недотримання ветеринарних правил, але в жодному разі не керуючись політичними чи економічними мотивами”, – заявив він.
Водночас, як він уточнив, Польща готова перейти від стану конкурентів на цьому ринку до стану партнерів, щоб спільно виходити на інші ринки.
“Взагалі Польща стабільно посідала третє місце після Бразилії (60% імпорту) і Німеччини (16-25%) за обсягами постачань свинини в Україну. Побачимо, як вона буде повертати свої позиції. Насправді, зараз є певний попит на європейському ринку і курсова різниця. Падіння курсу гривні залишає достатньо високий вхідний бар’єр. Тому великих обсягів імпорту та цінового зниження ми не очікуємо”, – коментує можливе відкриття українського ринку голова асоціації свинарів України Артур Лоза.
За його словами, на сьогодні найбільш доступний і перспективний для нашої свинини є азіатський регіон. Зокрема ринки Китаю, Кореї, Гонконгу та інших країн, на які можна і потрібно виходити. Він щороку поглинає 6-7 млн ​​т свинини.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас