Кількість вакансій в Донецьку і Луганську впала на третину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кількість вакансій в Донецьку і Луганську впала на третину

Особисті фінанси
611
Складна соціально-політична ситуація в Україні не може не впливати на ринок праці. Особливо гостро вона відбилася на південних і східних регіонах України. У Донецькій і Луганській областях кількість вакансій знизилася на третину. Крим заполонили пропозиції роботи для низькокваліфікованих робітників, що передбачають переїзд до одного з регіонів Росії. У локальних же вакансіях рівень зарплат не підвищився. Про це свідчать дані Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.
Весна – період високої ділової активності, але цього року ми спостерігаємо завмирання. І в травні, і в квітні на ринку праці помітна незначна негативна динаміка: у квітні опубліковано на 7% менше вакансій, ніж у березні 2014 року. Кількість же резюме від претендентів збільшилася лише на 2%, що говорить про відсутність масових скорочень. Минулого місяця приріст резюме становив 7%, середній же “докризовий показник” в аналогічних періодах минулих років – 15-20%. Таким чином, ми спостерігаємо стійку тенденцію до незначної негативної динаміки, що в цілому нормально для поточної суспільно-політичної ситуації.
Окремої уваги заслуговують східні та південні регіони країни. У наближених до гострих, але поки що спокійних регіонах ситуація залишається без змін. Так, наприклад, у Дніпропетровську розміщено на 10% менше вакансій, ніж у березні, але на 13% більше, ніж в аналогічному періоді минулого року. Подібна ситуація і в низці інших областей – у квітні кількість пропозицій роботи трохи нижча, ніж у березні, але на 10-15% більша, ніж в аналогічному періоді минулого року. Така тенденція помітна в Одеській, Харківській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій областях.
Виключення з цієї картини складають вже “гарячі” області – Донецька та Луганська. Так, у цих регіонах спостерігається нульовий приріст резюме і на 28% менше пропозицій роботи, ніж торік.
Особливі тенденції помітні у Криму. В абсолютному значенні кількість вакансій там збільшилася в два рази. Але при цьому називати таке збільшення значною позитивною динамікою було б значним перебільшенням.
По-перше, таке зростання кількості вакансій обумовлене тим, що низка російських компаній включають АР Крим до списку регіонів, де публікують всеросійські вакансії, які передбачають переїзд до одного з регіонів Росії. При цьому найчастіше йдеться про не дуже кваліфікованих працівників: токарів, слюсарів, робітників на заводи. Таких вакансій більше третини.
По-друге, нові вакансії в Криму найчастіше пропонують російські компанії, які приходять на зміну українським підприємствам. Таким чином, мова йде не про створення нових робочих місць, а скоріше про працевлаштування тих, хто залишився без роботи після відходу українських і міжнародних компаній. Зауважимо також, що значної зміни в рівні зарплат не спостерігається, російські компанії готові винаймати співробітників в Криму за все тими ж українськими тарифами. Крім того, часто на топові або відповідальні посади в Криму роботодавці шукають працівників, готових до переїзду з інших регіонів Росії.
У квітні лідер за кількістю вакансій – сфера продажів, друге місце у вакансій для програмістів, а третє – у маркетологів і фахівців у рекламній сфері. Практично у всіх топових сферах спостерігається позитивна динаміка.
За матеріалами:
HeadHunter
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас