У Путіна новий план - свіжий огляд іноземних ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Путіна новий план - свіжий огляд іноземних ЗМІ

7888
У Путіна новий план – оскільки на зірвання президентських виборів та приєднання нових областей до складу Росії залишається усе менше часу, а Київ всерйоз налаштований найближчим часом підписати іще одну угоду з ЄС, яка послужить ще однією ниточкою, що прив’яже Україну до європейської спільноти, російський президент змінює тактику. Чи, принаймні, так ситуацію оцінюють світові медіа. Більше читайте у свіжій підбірці преси від Finance.UA.
The Wall Street Journal: Пан Путін говорив в понеділок з президентом Швейцарії Дідьє Буркхальтером, виконуючим обов’язки голови Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Кремль, сказав пан Путін, закликав ОБСЄ до врегулювання кризи “шляхом встановлення прямого діалогу між владою в Києві та представниками південно-східних регіонів України.”
Такий розвиток підтримав зростаюче почуття серед деяких аналітиків, що в короткостроковій перспективі Москва прагне не анексувати південні регіони України, які не мають такого військово-стратегічного значення, як Крим – а перешкодити новому уряду в Києві реалізувати європейські амбіції.
The New York Times: Росія уникла будь-яких натяків, що вона реагуватиме на результати референдуму з таким же завзяттям, як це було у випадку Кримського півострова в березні. Через кілька годин після цього голосування, президент Володимир Путін заявив, що Росія анексує Крим, частину півдня України, колись частину Росії.
На цей раз, Кремль виступив із заявою, в якій йдеться лише про те, що він “поважає волю населення Донецької та Луганської областей”, і про те, що криза має бути вирішена шляхом діалогу між представниками сходу і національним урядом в Києві.
Уряд Росії навіть не сказав, що він визнав результати голосування, які влада в Києві та їхні західні прихильники усі проголосили незаконним від самого початку. Попередній підрахунок зі Східної України показав, що 89 відсотків виборців в Донецькій області та 97,5 відсотка в сусідній Луганській проголосували за розширення автономії. Але списки виборців були старі, і багато прихильників залишитися в складі Україні заявили, що вони залишилися осторонь.
The Washington Post: Почуття, виражені у референдумах підкреслили нагальну необхідність переговорів київського уряду з сепаратистами, можливо, з пропозиціями значної автономії, перш ніж ситуація вийде з-під контролю, вважають експерти.
“Є дуже велика кількість людей, які ненавидять Київ”, сказав Адам Суейн, професор Ноттінгемського університету в Англії і частий гість в регіоні, додавши, що український уряд ігнорує ці настрої на свій страх і ризик. “Якщо Київ хоче мати хоч якусь подобу контролю в регіоні, у них немає вибору, окрім як почати переговори. Це божевілля з їхнього боку, відкидати це”.
The Guardian: Питання референдуму було сформульовано неоднозначно, пропонуючи державний суверенітет для Донецької та Луганської «народних республік». Роман Лягін, глава де-факто центральної виборчої комісії в Донецьку, сказав перед голосуванням, що нічого не зміниться в плані державних кордонів. Він сказав, що в майбутньому, регіон буде мати право вирішувати, чи залишатися в межах України, стати незалежним або приєднатися до Росії. Зрештою, йому знадобилося всього дві години, щоб прийняти рішення, що очевидно робить посміховисько з усього того, що виборцям сказали напередодні.
Gazeta Wyborcza: Росії не вдалося розворушити сепаратистські дії в інших регіонах на сході і півдні України. Вона також має все менше і менше часу і можливостей, щоб перешкодити президентським виборам 25 травня. Тому мінімальний план – “замороження” конфлікту в Донбасі з легалізацією “Народних республік”, щоб надовго дестабілізувати Україну і мати можливість за допомогою своїх солдатів стабілізувати її.
Тому ті, хто в Польщі говорять про необхідність введення міжнародних сил на схід України повинні пам’ятати, що реалізують сценарій Путіна.
Rzeczpospolita: Путін вже кілька тижнів проштовхує ідею надання регіонам України стільки автономії, що на практиці кожен з них, як інструмент Москви, може блокувати інтеграцію всієї країни із Заходом. Для російських лідерів такий підхід, здається, є більш привабливим, ніж безпосередній перехід до Росії двох областей країни. Таким чином, Кремль відповів у понеділок зовсім по-іншому про підсумки голосування в Донбасі, ніж два місяці тому після аналогічного голосування в Криму. Сам Путін не зробив заяви з даного питання. А його прес-секретар Дмитро Пєсков за загальним визнанням прийняв “поважні” результати референдуму, але і порадив сепаратистам “провести обговорення з владою у Києві”, маючи на увазі, що, принаймні зараз Москва як і раніше бачить майбутнє Донбасу в межах України.
Lenta.ru При цьому конфлікт донецьких і луганських ополченців з київською владою неминуче виплеснеться за межі власне невизнаних держав. І справа не тільки в тому , що частина території Донецької області не контролюється повстанцями (навіть витіснивши супротивника, зважаючи на малу чисельності вони не зможуть тримати кордон). Основна збройна сила, яка протистоїть ополченцям – створені і фінансовані олігархом Ігорем Коломойським підрозділи територіальної оборони та Національної гвардії, які, по суті, не підкоряються Києву і можуть здійснювати регулярні набіги на донецькі і луганські території. Єдина можливість завадити цьому – організувати допомогу своїм однодумцям в сусідніх українських областях та ініціювати в них аналогічні референдуми «про державну самостійність».
ИТАР-ТАСС: В оцінці подій на Україні Захід опускається до безпардонної брехні. Про це заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров, відповідаючи на прохання журналістів прокоментувати нібито належні йому висловлювання, що з’явилися в соцмережах, про те, що Донецька народна республіка є “терористичною організацією”.
“Те, що ви зачитали, нібито приписувані мені цитати, – це просто пряма, неприкрита брехня, – підкреслив він. – Я знаю, що брехня і напівправда (що ще гірше) активно використовуються в ході української кризи і самими українськими діячами, і їх західними покровителями, але до такої простенької придумки вони ще не опускалися”. “Напевно, простого замовчування фактів для них недостатньо”, – додав міністр.
Глава МЗС РФ зазначив, що російські журналісти, часом з ризиком для життя, в непростих умовах говорять і показують правду про події в Україні. Зокрема, те, що відбулося в Одесі, як Одесу хотіли повторити в Маріуполі, як для зриву референдуму використовувалися контингенти “сотень Майдану”, нацгвардія.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас