В Україні необхідно підвищити рівень безпеки електронних адмінпослуг - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні необхідно підвищити рівень безпеки електронних адмінпослуг - експерт

Казна та Політика
326
Реалізація системи надання електронних адміністративних послуг вимагає певного підвищення рівня безпеки. Про це йдеться в повідомленні Асоціації “Інформаційні технології України”.
В Асоціації зазначили, що нещодавно відбулася Рада з інформатизації при Держінформнауки. На засіданні розглядалися питання електронної взаємодії між інформаційно-телекомунікаційними та інформаційними системами, а також базами даних і реєстрами державних органів, з метою надання адміністративних послуг та реалізації інших функцій.
Очікується, що реалізація подібної системи дозволить створити єдине інформаційне поле, що в свою чергу скоротить витрати часу і грошей на отримання адміністративних послуг, припинить “радянську” практику отримання великої кількості довідок та створення черг, допоможе оплачувати штрафи і збори в зручній формі і зручний час – для юридичних та фізичних осіб. А також, зменшить витрати на надання адміністративних послуг держави.
На думку директора Асоціації Віктора Валєєва, до проекту необхідно залучати приватних інвесторів і організаційний ресурс. Також він звернув увагу на необхідність підвищення рівня безпеки, у зв’язку з тим, що роботою над цим проектом займався російський розробник.
Нагадаємо, питання інформаційної безпеки в ситуації, яка зараз склалася в Україні, стоять особливо гостро. Так в.о. президента О.Турчинов підписав указ про вдосконалення формування та реалізації державної політики у сфері інформаційної безпеки України. Згідно з текстом указу, в.о. Президента доручив Уряду розробити проект закону України про кібернетичну безпеку України. Зокрема, опрацювати питання про створення національної захищеної операційної системи, національного антивірусного програмного забезпечення, спеціальних програмних і технічних засобів захисту державних інформаційних ресурсів та інформаційно-комунікаційних мереж.
“Кожен з нас щодня використовує ті чи інші інформаційні технології – це і соціальні мережі, і користування онлайн-банкінгом, платіжними картками, іншими сервісами, де містяться персональні дані. Однак сьогодні, на жаль, держава фактично не гарантує кібербезпеки громадян. Виявлення кіберзлочинців в більшості ситуацій або неможливо взагалі, або надто складно, крім того практично не проводиться робота з попередження подібних злочинів. Тому, на мою думку, проект закону про кібернетичну безпеку України має бути розроблений і прийнятий в найкоротші терміни. Однак це має відбуватися за участю представників громадськості, ІТ-компаній та профільних депутатів, і ми готові в цьому допомагати”, – зазначив Голова комітету ВР з питань інформатизації та інформаційних технологій В.Омельченко.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас