Вдалий газовий торг: ціна російського газу для споживачів у Литві знизиться не менш ніж на 20% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вдалий газовий торг: ціна російського газу для споживачів у Литві знизиться не менш ніж на 20%

Енергетика
1371
Ціна російського природного газу, що поставляється до Литви концерном “Газпром”, знизиться для споживачів країни не менш ніж на 20%, заявив в інтерв’ю національному радіо прем’єр-міністр Альгірдас Буткявічюс.
За його словами, новий ціновий тариф почне діяти з 1 липня.
“Тривають останні підрахунки і уточнення на основі угоди, підписаної компанією “Летувос дуес” (“Газ Литви”) з “Газпромом” про зниження ціни. Встановлений тариф повинна буде проаналізувати і затвердити Держкомісія з цінами та контролю у сфері енергетики”, – повідомив Буткявічюс.
Глава уряду зазначив, що підписана минулого тижня угода, яка визначає основні принципи ціноутворення в рамках довгострокового контракту на постачання природного газу до кінця 2016 року, не спричинила за собою ніяких змін у позиції Вільнюсу за позовом до “Газпрому” у Стокгольмському арбітражі.
“На сьогодні у нас немає жодної інформації про те, коли це питання могло б розглядатися арбітражем”, – сказав Буткявічюс.
Він припустив, що це може відбутися восени. “Проте можу всіх заспокоїти: наша позиція залишається незмінною”, – зазначив прем’єр.
Вважаючи колишню ціну (близько $500 за 1 тис кубометрів – прим. ред) російської газової сировини “несправедливою”, литовський уряд звернувся до Стокгольмського арбітражу з позовом до “Газпрому”, в якому вказало, що за поставлений газ переплачено 4,5 млрд літів (1,3 млрд євро).
За повідомленнями ЗМІ, “Газпром” погодився знизити ціну за умови відкликання позову.
Як раніше повідомляв ІТАР-ТАСС, 8 травня компанія Lietuvos dujos повідомила про підписання угоди з “Газпромом” про зниження ціни на російський природний газ. При цьому Lietuvos dujos не уточнила розмір наданої знижки.
Раніше литовське видання Verslo zinios з посиланням на власні джерела повідомляло, що “Газпром” запропонував знизити ціну на російський газ для Литви майже на 20% до 370 доларів за 1 тис куб метрів. При цьому, за даними співрозмовників видання, “Газпром” висував низку додаткових умов, які литовська сторона вважала неприйнятними.
“Газпром” поки що є єдиним постачальником газу до Литви, але ціна на російський газ не влаштовує уряд прибалтійської держави. Експорт російського газу до Литовської Республіки здійснюється на основі довгострокових договорів, що діють до 2015 року включно.
Литва – єдина з країн Балтії, яка під час імплементації Третього енергопакету ЄС наполягла на виділенні газотранспортних потужностей зі структури литовської газової Lietuvos Dujos, де “Газпром” є одним з основних акціонерів-інвесторів.
Російська монополія готова до обговорення можливості продажу своєї частки в литовському газотранспорті, який з 1 серпня 2013 року виділений і переданий компанії Amber Grid (дочірнє підприємство Lietuvos Dujos). Однак Литва поки що не готова до викупу пакету “Газпрому”. У акціонерному капіталі Lietuvos Dujos компанії E.ON Ruhrgas належить 38,9% акцій, “Газпрому” – 37,1%, уряду Литви – 17,7%.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас